Wijnhuis Delaire Graff Estate

Land:     Zuid-Afrika
Streek:   Stellenbosch

Met als doel er een van de beste wijnbedrijven van Zuid-Afrika én het summum van gastvrijheid van te maken, kocht grote baas Laurence Graff van Graff Diamonds International Ltd. in 2003 het huidige Delaire Estate. Delaire of 'van de lucht' was overigens de naam die John Platter, wijnschrijver en een van de voormalige bezitters van 'Avontuur' zoals de boerderij aanvankelijk heette, het domein in 1982 had gegeven.

Begin 2009, zes jaar na de aankoop, had Laurence Graff de helft van zijn 44 hectare tellende landgoed beplant met nieuwe druivenstokken en alle tuinen volledig heringericht. Daarnaast wist hij met de hulp van de Londense designarchitect David Collins een spektaculair mooi en veelbelovend restaurant en proeflokaal op te zetten waar bovendien de beroemdste contemporaine Zuid-Afrikaanse kunstenaars hun werken tentoon kunnen stellen. Grote namen zijn William Kentridge, Robert Hodgins, Deborah Bell, Dylan Lewis, Sydney Kumalo en Anton Smit.

Delaire Estate bevindt zich op de hooggelegen delen van de Helshoogte Bergpas*. Hier zorgen de uitstekende bodemgesteldheid van rijke, watervasthoudende grond en een verkoelende, rijpingsvertragende zeebries tussen 300 tot 500 meter boven de zeespiegel voor perfecte condities voor wijnbouw. Tel daarbij de hagelnieuwe, en een van de modernste wijnkelders op het zuidelijk halfrond (verwerkingscapaciteit 230 ton druiven!) bij op en niets staat een gegarandeerde jaarlijkse verdere verbetering van de wijnen van Delaire in de weg.

In essentie maakt Delaire elegante rode wijnen die uitblinken dankzij hun stevige fruit maar soepele tanninesstructuur. De witte wijnen imponeren vanwege hun fraîcheur die het resultaat is van de zeer langzame rijping van de druiven. Dit laatste betekent zelfs dat bij Delaire pas drie weken later geplukt wordt dan in de andere regio's van Stellenbosch, met alle risico's van dien.

*Om precieser te zijn ligt Delaire Graff Estate - uitkijkend over de Banhoek Vallei, beschermd door de Simonsberg en het Groot Drakensteingebergte - op een heuvel tegen de Botmaskop (Bootmanskop) aan. Deze piek van de Helshoogtepas diende ooit als uitkijkpost over de haven van Kaapstad. Bij aankomst van een schip maakte de uitkijk de bewoners van Franschhoek erop attent dat zij met hun koopwaar naar de stad konden afdalen.

http://www.delaire.co.za

 


Ons wijn assortimentToon meer wijnen