Alfons "en route"

 

Sinds begin september is Kwast Wijnkopers de exclusieve leverancier van het wijnconservering-systeem PodBar. Als allereerste klant heeft het op 1 september geopende bedrijf Tot Straks in Alphen aan den Rijn dit systeem in gebruik.

(Mede-)eigenaar Soeredj Monorath is erg enthousiast over de eerste ervaringen met de PodBar.

Het apparaat bestaat uit een klimaatkast met daaraan gekoppeld een conserveermodule die stille wijnen  vacumeert en mousserende wijnen voorziet van de juiste dosis koolzuur, waardoor de natuurlijke mousse behouden blijft. Zowel stille als mousserende wijnen zijn hierdoor na opening tot drie weken houdbaar. Groot voordeel van dit systeem is dat de fles herkenbaar aan tafel komt wanneer de wijn wordt geserveerd. Dit vergroot de naamsbekendheid en daarmee de uitstraling van de wijn zoals deze door de producent bedoeld is. De beleving van een mooi glas wijn krijgt hiermee een extra dimensie.

Bij Tot Straks worden op deze manier zo’n veertig wijnen per glas aangeboden. Naast het koelsysteem, in combinatie met het conserveringssysteem, zijn vier extra kasten geplaatst. Elke kast is gevuld met acht verschillende wijnen, die allen op de juist temperatuur geserveerd kunnen worden.

De toegevoegde waarde van het systeem is bij Tot Straks al een maand na de opening duidelijk; “Wanneer een gast een wijn per glas bestelt hoef ik geen seconde na te denken alvorens de fles te openen. Omdat ik de wijn tot drie weken goed kan houden, weet ik dat ook de rest van de fles verkocht kan worden en ik geen verlies heb”, aldus Soeredj.

De Pod Bar biedt ondernemers de mogelijkheid om op een verantwoorde manier aan “up-selling” te doen. Zo kan men inspelen op de trend om de gast op zijn wenken te bedienen met een scala aan wijnen per glas of arrangementwijnen.