Australië

Australië is in vele opzichten het tegenovergestelde van een klassiek wijnland als Frankrijk. Waar Frankrijk met zijn AOP-systeem strenge regels hanteert met betrekking tot gebiedsafbakening, te gebruiken druivenrassen, vinificatie, irrigatie en rendementen per hectare, genieten Australische wijnboeren en wijnmakers veel vrijheid. Juist die vrijheid heeft geleid tot de ongekende populariteit van Australische wijn. Met eigenzinnige blends en de focus op fruitigheid en een soepele smaak wisten Australische wijnmakers in mum van tijd wijndrinkers wereldwijd voor hun wijnen te winnen. Hoewel ook Australië zich steeds meer richt op gebiedsafbakening, regionale herkomst en terroir, blijft het belangrijkste doel technisch en kwalitatief perfecte wijnen maken met jaar in jaar uit een herkenbare smaak. Tradities zijn daaraan ondergeschikt.

Australië is een heet en droog land dat ook koelere gebieden heeft waar zogenaamde cool climate wijnen vandaan komen. Voorbeelden zijn riesling en pinot noir, maar vergeleken met de koele wijnstreken in Europa gaat het hier nog steeds om betrekkelijk warme gebieden. Geen wonder dat shiraz, en als tweede cabernet sauvignon, de belangrijkste druiven van Australië zijn.

De bekendste kwaliteitsgebieden voor rode wijn zijn Barossa Valley, Mc Laren Vale en Coonawarra in de regio South Australia. Eerstgenoemd gebied is beroemd om zijn krachtige shiraz (soms van zeer oude stokken), het tweede gebied zowel om shiraz als cabernet sauvignon. Uit Coonawarra komt veel cabernet sauvignon. Het gebied is beroemd om zijn terra rossa bodem, een bijzondere bodem met een ondergrond van poreuze kalksteen met daarop een laag roodgekleurde leem.

In het uiterste zuidwesten van het immense en grotendeels onbewoonde Western Australia ligt onder meer Margaret River, dat weliswaar warm is, maar door de verkoelende invloed van zee een lang groeiseizoen kent. Perfect voor cabernet sauvignon en Bordeaux-druiven in het algemeen. Maar ook voor mooie wijnen van chardonnay. Volzachte chardonnay en sémillon komen ook uit het warme, vochtige Hunter Valley, helemaal in het zuidelijke oosten gelegen. Het noordelijke deel van Australië is te warm en daardoor ongeschikt voor wijnbouw.

Wijnstreken in Australië

Ons wijnassortiment