Wijnstreek South Australia

De belangrijkste wijnregio van Australië is South Australia. Hier liggen de beroemde wijngebieden zoals Barossa Valley, McLaren Vale en Coonawarra. De bodem van South Australia is zeer gevarieerd. En doordat de wijngebieden verspreid door de regio liggen, heeft het gebied veel microklimaten. Sommige delen zijn duidelijk warmer dan andere. Dat levert veel verschillende en vaak grote wijnen op. 

Clare Valley en Eden Valley profiteren van een hoge ligging en een koele zeebries, waardoor riesling er mooie resultaten geeft. In de warme delen van Clare Valley doen shiraz en cabernet sauvignon het juist weer goed. 

Barossa Valley is groen en heuvelachtig en was al in de 19e eeuw het centrum van de Australische wijnproductie doordat de Britse en Duitse immigranten die hun wijncultuur meebrachten. De winters zijn er koel en nat en zorgen voor voldoende vochtreserves in de hete zomers. De bodem is tamelijk onvruchtbaar, waardoor de rendementen laag zijn en de kwaliteit wijnen hoog. Shiraz is de belangrijkste druif, gevolgd door cabernet sauvignon, grenache, pinot gris, sémillon en chardonnay. 

De meeste wijngaarden van McLaren Vale liggen op enkele kilometers van de kust. De zee heeft daarom een sterke invloed op het klimaat: regenbuien worden afgewisseld door zonneschijn en verkoelende zeewind. De bodem behoort tot de meest complexe van Australië en variatie is de kracht van deze regio. Er wordt zeer goede shiraz en cabernet sauvignon gemaakt, maar ook grenache, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, riesling, viognier en marsanne.

Coonawarra is beroemd om de bijzondere Terra Rossa bodem: een smalle strook van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Het belangrijkste druivenras in Coonawarra is cabernet sauvignon, gevolgd door shiraz en ook wat merlot en pinot noir. Wit wordt gemaakt van chardonnay, riesling en pinot gris. De wijnen uit dit gebied behoren tot de beste van Australië.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment