Wijnstreek Abruzzen

Abruzzen ligt in de kuit van de Italiaanse laars ten zuiden van de Marken. Het is een ruig en bergachtig gebied dat slechts een kleine twee procent van de Italiaanse bevolking huisvest. De dunbevolkte Abruzzen is echter des te rijker aan natuurschoon. Maar liefst vier nationale natuurparken herbergen hier als onderdeel van de Apennijnen een unieke verscheidenheid aan geologie, flora en fauna. Tel daar de schilderachtige, vergeten bergdorpjes bij op en je bevindt je in een van de mooiste gebieden van Italië.

Gelukkig is er naast al dat natuurschoon nog voldoende ruimte over voor wijngaarden. Lange tijd werden hier vooral massawijnen geproduceerd, van supermarktwijnen tot bulkwijnen die op hun beurt weer werden gebruikt voor de productie van vermouth. Inmiddels is hier net als in veel andere wijngebieden verandering in gekomen, zijn er veel kwaliteitsinvesteringen gedaan en staat Abruzzen als wijngebied terecht weer op de kaart.

Dé druiven van Abruzzen zijn trebbiano en montepulciano waar de gelijknamige, respectievelijk witte en rode wijnen van worden gemaakt. De witte is een zachte, droge wijn die verrassend goed tot zijn recht komt bij allerhande gerechten. De rode wijnen zijn wellicht het bekendst en zijn geliefd vanwege de volle, sappige en vaak iets kruidige smaak. Ze hebben een diepe robijnrode kleur, veel structuur, maar zijn tegelijkertijd zacht en heerlijk rond. Van montepulciano wordt ook een karaktervolle, kersenrode rosé gemaakt die vanwege zijn kleur cerasuolo wordt genoemd – cerasuolo betekent kers.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment