Zoeken?

Chili

Chili wordt een Nieuwe Wereld-wijnland genoemd, maar wijnbouw is hier zeker niet nieuw. 

Het land heeft een lange weg afgelegd om vandaag de dag een van de belangrijkste exporteurs van wijn ter wereld te worden. De eerste wijnstokken kwamen in de 16e eeuw mee met de Spanjaarden. Druiven als país, moscatel en corinto voorzagen de Spanjaarden van voornamelijk zoete wijn die gebruikt werd tijdens de mis. In het midden van de 19e eeuw, enkele decennia voordat de phylloxera-plaag wijngaarden in Europa uitroeide, namen rijke Chileense families wijnstokken mee uit Frankrijk en plantten ze aan in Chili. Door de geïsoleerde ligging van Chili tussen het Andesgebergte, Antarctica en de Grote Oceaan, heeft de druifluis er nooit kans gekregen om toe te slaan. Hierdoor bezit Chili tot op heden wijngaarden met Europese onderstam. Dit zorgt voor intens smakende wijnen met een aansprekend karakter die in betrekkelijk korte tijd een vaste plaats hebben weten te veroveren in veel wijnkelders en koelkasten. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft in belangrijke mate aan die populariteit bijgedragen. 


Lees verder
Wijnstreken in Chili
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

Chili wordt een Nieuwe Wereld-wijnland genoemd, maar wijnbouw is hier zeker niet nieuw. 

Het land heeft een lange weg afgelegd om vandaag de dag een van de belangrijkste exporteurs van wijn ter wereld te worden. De eerste wijnstokken kwamen in de 16e eeuw mee met de Spanjaarden. Druiven als país, moscatel en corinto voorzagen de Spanjaarden van voornamelijk zoete wijn die gebruikt werd tijdens de mis. In het midden van de 19e eeuw, enkele decennia voordat de phylloxera-plaag wijngaarden in Europa uitroeide, namen rijke Chileense families wijnstokken mee uit Frankrijk en plantten ze aan in Chili. Door de geïsoleerde ligging van Chili tussen het Andesgebergte, Antarctica en de Grote Oceaan, heeft de druifluis er nooit kans gekregen om toe te slaan. Hierdoor bezit Chili tot op heden wijngaarden met Europese onderstam. Dit zorgt voor intens smakende wijnen met een aansprekend karakter die in betrekkelijk korte tijd een vaste plaats hebben weten te veroveren in veel wijnkelders en koelkasten. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft in belangrijke mate aan die populariteit bijgedragen. 


Wijnbouw
Het gezonde klimaat van Chili maakt ook biologische wijnbouw op grote schaal mogelijk. Niet alleen insecten als druifluis, maar ook schimmels krijgen in de wijngaarden nauwelijks kans om de druiven aan te tasten. Hierdoor is het gebruik van bestrijdingsmiddelen vaak niet nodig en dat heeft niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar zeker ook voor de pure smaak van de wijnen. Chili produceert hoofdzakelijk monocépages: wijnen van één bepaalde druif zoals chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot en natuurlijk het nationale paradepaardje carménère. De laatste jaren wordt het terroir steeds belangrijker in Chili en is er hernieuwde interesse in oude wijngaarden. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe druivenrassen en blends van bijvoorbeeld malbec, syrah, grenache en cabernet sauvignon. Daarnaast wordt het wijngaardareaal nog steeds uitgebreid en zijn vooral koele gebieden in het kustgebied (Costa) sterk in trek.