Gaja Piemonte

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler in Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zijn eigen naam opricht.

Angelo Gaja -vanaf 1961 in het bedrijf- is één van de wijnproducenten die ervoor gezorgd heeft dat Piëmonte in de internationale wijnwereld bekendheid verwierf. Hij deed dat geheel eigenzinnig en eigentijds door zijn eigen inzichten te volgen. Zo plantte hij internationale druivenrassen aan zoals cabernet sauvignon en merlot en maakte deel uit van de Super Toscans in de jaren ’80 en ’90. De Super-Toscans bestond uit een groep wijnmakers die zich destijds niet conformeerde aan de Italiaanse wijnwetgeving.  

Zo verkleinde hij ook de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters. De resultaten zijn spectaculair en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco’s – het paradepaard van het bedrijf – de hele wereld. De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van 14 verschillende wijngaarden.

De dochters Gaia en Rosanna, inmiddels de vijfde generatie, van Angelo Gaja nemen nu langzaam het roer over. Samen met hun broer Giovanni zetten ze de familietraditie voort om uitzonderlijk mooie wijnen te maken. Zij delen dezelfde waarden als die van hun vader en vol enthousiasme werken ze aan innovatieve ideeën om continu de kwaliteit van de wijnen te kunnen waarborgen.

In zijn tijd wilde Angelo zich niet conformeren aan het in zijn ogen beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Hij liet hij de Single Vineyard wijnen declasseren, dit waren de Sori Tildin, Costa Russi , Sori San Lorenzo, Sperss en Conteisa aangezien hij een klein percentage barbera aan de wijnen toevoegde. Zijn kinderen hebben besloten om in de toekomst alleen met nebbiolo druiven te werken voor de Single Vineyard wijnen. Doordat de wijnen nu van 100% nebbiolo zijn gemaakt, kwam officieel de naam Barbaresco en Barolo weer terug op het etiket.

Ons wijnassortiment