Wijnstreek Alto Adige

Alto Adige of Südtirol is een in meerderheid Duitstalig gebied dat tot het eind van de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakte van Oostenrijk. Het ligt in het uiterste noorden van Italië aan de voet van de Dolomieten en dankt zijn Italiaanse naam aan de rivier Adige (Etsch). In het zuiden grenst het aan Trentino. De meeste wijngaarden liggen op hellingen op betrekkelijk grote hoogte, variërend tussen 250 en 1000 meter boven zeeniveau. Vaak zijn die hellingen zo steil dat de wijngaarden in terrasvorm zijn aangelegd.

Het klimaat van de regio heeft zowel alpine als mediterrane invloeden. Door de verschillen in hoogte en ligging ten opzichte van de zon wisselen de condities per wijngaard sterk, maar in de regel ondergaan de druiven een langzame rijping. Mede door de koele nachten behouden zij veel van hun aroma’s en ook een levendige zuurgraad. De witte wijnen komen veelal van de hooggelegen wijngaarden en de rode, afhankelijk van de druiven waarvan ze gemaakt zijn, uit de warmere dalen.

Alto Adige heeft vooral met zijn droge witte wijnen naam verworven; denk daarbij aan de spatzuivere wijnen gemaakt van pinot bianco en pinot grigio. Omdat Alto Adige vergeleken met andere Italiaanse wijngebieden al veel langer ervaring heeft met de teelt en vinificatie van internationale druiven, zien we in de wijngaarden relatief veel pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc. Daarnaast worden er van Alto Adiges kwaliteitsdruif Lagrein bijzondere rode wijnen gemaakt met een heel eigen karakter. De meeste wijnen in Alto-Adige worden van één druivenras gemaakt.

Alto-Adige neemt binnen Italië de eerste plaats in voor het percentage wijnen die een gecontroleerde herkomstbenaming dragen. Vrijwel de gehele productie valt onder een DOP!

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment