Wijnstreek Campanië

Campanië, met als regionale hoofdstad Napels, ligt in het zuidwesten van Italië. Hier worden vooral inheemse druivensoorten verbouwd die al millennia met hun stokken in de vruchtbare vulkaangrond van de Vesuvius wortelen. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse wijngebieden hebben de internationale druivenrassen in Campanië hun intrede (nog) niet gedaan. En het zijn variëteiten als aglianico, greco, fiano en falanghina die nog door de Grieken zijn ingevoerd en de indruk wekken dat de tijd sindsdien heeft stilgestaan.

Niets is echter minder waar: ook in dit deel van Italië weten moderne wijnproducenten traditie uitstekend te combineren met de modernste vinificatietechnieken. Het gebied kent niet voor niets een aantal hoge klasseringen.

Campanië verwierf als eerste gebied in Zuid-Italië een DOCG-status voor Taurasi, een wijn gemaakt van aglianico en afkomstig uit het gebied rond het dorp Taurasi. Vanwege de krachtige smaak en de mooie zuren wordt deze wijn vaak de Barolo van het Zuiden genoemd. Aglianico is een laat rijpende druif die wijnen geeft met veel kleur, geur, smaak en tannines. Maar moderne vinificatietechnieken laten de verleidelijke fruitaroma’s intact en de wijnen kunnen ondanks hun kracht fluweelzacht overkomen.

De witte rassen greco, fiano en falanghina geven de belangrijkste witte wijnen van het gebied. Soms worden ze aangevuld met coda di volpe, wat letterlijk vossenstaart betekent. Van greco en fiano worden ook mooie mousserende wijnen gemaakt. Falanghina kenmerkt zich door aroma’s van tropisch fruit die perfect in balans worden gehouden door de frisse zuren. In Italië, dus ook buiten het wijngebied zelf, zijn de wijnen uit Campanië al jaren razend populair en is met name falanghina een van de meest geserveerde witte aperitiefwijnen en begeleider van talloze visgerechten.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment