Wijnstreek Castilië – La Mancha

Castilië – La Mancha is niet alleen geografisch gezien de grootste wijnstreek van Spanje, het herbergt ook nog eens de helft van alle wijngaarden van het land. Het gebied ligt ten zuiden van de hoofdstad Madrid op de Meseta of Centrale Hoogvlakte van Castilië.

De weersomstandigheden zijn er extreem. Het is er dor en droog met temperaturen die in de zomer moeiteloos boven de veertig graden Celsius uitkomen. En ’s winters is vijftien graden onder nul geen uitzondering. Dat het er bovendien onstuimig kan waaien blijkt wel uit de laagbouw en het aantal witgepleisterde windmolentjes dat het landschap siert. Het klimaat zorgt echter voor gezonde condities in de wijngaarden en de wijnbouw is daardoor altijd tamelijk arbeidsextensief geweest. Zo kon er veel en goedkope wijn geproduceerd worden en werd Castilië – La Mancha omgedoopt tot wijnschuur van Spanje.

Aanvankelijk werd er vooral witte bulkwijn gemaakt van airén, het meest aangeplante druivenras ter wereld, maar dan wel vrijwel alleen in dit wijngebied. Die witte wijnen vonden gretig aftrek op de Noord-Europese markten en dit stelde enkele succesvolle bodegas in staat om investeringen te doen in moderne vinificatieapparatuur en -technieken. Roestvrijstaal, nieuwe (ook rode) druivenrassen, maximale rendementen en een vroege oogst deden medio jaren zeventig hun intrede.

Hiermee brak voor Castilië – La Mancha een nieuw tijdperk aan. Vanaf eind jaren tachtig werd duidelijk dat er wel degelijk kwalitatief hoogstaande – zowel rode als witte – wijnen gemaakt kunnen worden. En dat bewijst een klein aantal wijnproducenten tot op de dag van vandaag. Moderne wijnen van een of twee druivenrassen die prominent op het etiket staan. Niet voor niets wordt Castilië – La Mancha wel de Nieuwe Wereld van Spanje genoemd. Zowel lokale als internationale druiven worden gebruikt en zo gaan cencibel (een plaatselijke kloon van tempranillo met een iets dikkere schil) en garnacha hand in hand met cabernet sauvignon, merlot en syrah. Voor wit heeft airén langzaamaan plaatsgemaakt voor macabeo, verdejo, sauvignon blanc en chardonnay.

De wijnen uit Castilië – La Mancha hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en vormen misschien wel het aantrekkelijkste aanbod aan betaalbare wijnen van Spanje.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment