Wijnstreek Californië

Californië is het belangrijkste wijnbouwgebied in de Verenigde Staten en hoewel er hier al in de negentiende eeuw wijn geproduceerd werd, is de huidige wijnindustrie toch jonger. Dat komt door de Drooglegging, die tussen 1920 en 1933 de productie en handel in alcoholische dranken verbood.

Pas eind jaren zestig van de twintigste eeuw kwam de wijnbouw weer op gang. Wijngebieden als Napa en Sonoma, even ten noorden van San Francisco, kwamen op en ontwikkelden zich gestaag. Maar ook de regio ten zuiden van de stad herbergt wijngebieden die uitstekende wijnen voortbrengen.

Californië is niet alleen gezegend met een ideaal klimaat, maar ook met een verscheidenheid aan terroirs. Het kustgebied, waar de meeste kwaliteitswijnen vandaan komen, herbergt interessante microklimaten. De Stille Oceaan is hier van grote invloed en vooral de mist uit zee zorgt voor verkoeling. Samen met de ligging van de wijngaarden bepaalt dit in grote mate de aanplant van druivenrassen. Valleien waar de mist lang blijft hangen, zijn koeler en daardoor geschikt voor druiven als sauvignon blanc en pinot noir. Valleien die meer beschut liggen of waar de mist snel weer optrekt zijn warmer, waardoor je er eerder ‘warmweerdruiven’ als cabernet sauvignon zult aantreffen.

Neem het relatief koele Monterey, dat door zijn ligging vlakbij zee uitermate geschikt is voor de productie van frisse chardonnay en elegante pinot noir. Verder naar het zuiden ligt Paso Robles, een groot wijngebied met een vergelijkbaar klimaat, maar een lang groeiseizoen doordat hier laat wordt geoogst. Hier staan overwegend blauwe druivenrassen cabernet sauvignon, zinfandel en in toenemende mate ook Rhônedruiven zoals syrah aangeplant. De wijnen zijn vol van karakter.

Het aantal druivenrassen is Californië verrassend groot en er zijn maar weinig gebieden waar zo naar hartelust wordt – en mág worden – geëxperimenteerd als hier.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment