We zitten midden in het aspergeseizoen, en duurt dit jaar tot en met 24 juni. Tijdens het 100 dagen durende groeiseizoen is er dus voldoende gelegenheid om te genieten van dit heerlijke Nederlandse seizoensproduct.

De Cuvée des Asperges van Gustave Lorentz is de ideale begeleider van het witte goud. Gemaakt van 100% pinot blanc met fruitige aroma’s van verse perzik met frisse zuren en een subtiel bittertje. Heerlijk bij verschillende bereidingen van asperges: van de klassieke versie tot salade, soep of quiche.

Asperge tips en recept

Asperges zijn enorm veelzijdig en daardoor goed te combineren met verschillende vlees- en vissoorten of in pasta’s, ovenschotels en vegetarische gerechten. De traditionele manier is a la flamande; met ham, krielaardappeltjes en een botersausje. Roergebakken asperges zijn goed inzetbaar als bijgerecht of salade, zowel lauwwarm als koud, of in een gebonden of heldere aspergesoep.

Hier volgen enkele praktische tips:

  • Ga je asperges koken voor een maaltijd, houd dan een pond asperges per persoon aan, dat zijn er gemiddeld zo’n zeven per persoon.
  • Ongeschilde witte asperges kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
  • Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Dankzij de theedoek blijven de asperges stevig en knapperig.

Asperges à la Flamande (klassieke asperges)

  • Schil de asperges – begin onder het kopje en schil helemaal naar beneden.
  • Snijd vervolgens ongeveer 1,5 centimeter van de onderkant van de asperges af.
  • Halveer de aardappels en breng ze aan de kook in een pan met koud water en een snufje zout.
  • De aardappels zijn klaar wanneer u er makkelijk met een vork of mes doorheen kan prikken.
  • Breng een pan gezouten water aan de kook.
  • Kook de de asperges 3 minuten.
  • Zet daarna het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in de pan met het hete water garen.
  • Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten.
  • Laat de eieren schrikken onder koud water.
  • Pel de eieren en prak ze grof.
  • Smelt de boter ondertussen rustig in een pannetje.
  • Hak een handje peterselie fijn en snijd de achterham in grove stukjes.
  • Meng de peterselie en ham door de eieren.
  • Haal de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Leg de asperges en de aardappels op een bord.
  • Giet een scheut van de gesmolten boter over de asperges.
  • Garneer de asperges in het midden met het mengsel van ei, ham en peterselie.


Tip: met de schillen van de asperges en de afgesneden ‘kontjes’ kan een heerlijke aspergesoep worden gemaakt!