Regelmatig neemt Kwast Wijnkopers wijnprofessionals mee naar de plek waar magie bedreven wordt. Om wijnmakers zelf te horen vertellen over hun product. Om met eigen ogen de druiventrossen te zien hangen. En om zelf te kunnen proeven van de wijn, ook als die nog niet gebotteld is, of uit een vergeten hoekje in de kelder komt.

Na zo’n reis is één ding zeker: de wijnprofessionals hebben nóg meer kennis over en liefde voor de wijnen die ze verkopen. En ze kunnen hun klanten en gasten nóg beter adviseren.

Sponzen

Dat geldt zeker ook voor de twintig Jeunes Restaurateurs die met ons mee gingen naar de Champagnestreek. De champagnehuizen Laurent-Perrier en Michel Genet zijn nooit meer dezelfde voor deze leden van de vereniging van de crème de la crème van de Europese gastronomie. En ook niet voor Jan Volker, accountmanager bij Kwast Wijnkopers. Hij is een van de deelnemers aan de studiereis naar de Champagne. “Het was een ongelooflijk leerzame reis, ook voor mij! Terwijl ik kort hiervoor ook al bij beide familiebedrijven op bezoek ben geweest. Maar de leden van JRE zijn zulke enthousiaste professionals. Ze zijn leergierig, stellen hele goede vragen en weten ook de juiste snaar te raken bij wijnmakers. Het zijn net sponzen, die alle informatie opzuigen”, zegt Jan.

Laurent-Perrier Héritage

Zijn persoonlijke hoogtepunt: de introductie van Laurent-Perriers nieuwe champagne Héritage. “Héritage is een uniek product. Het is een brut champagne die is gemaakt van 100% réservewijnen. Dit is nooit eerder gedaan, door geen enkele champagneproducent. Je moet weten dat Bernard de Nonancourt, die in 1948 Laurent-Perrier ging leiden, destijds besloot de natuur een handje te helpen met het maken van de perfecte jaargang. Hij begon réservewijnen te verzamelen, afkomstig van chardonnay en pinot noir van de allerbeste percelen van de topwijngaarden van het huis. Daarvan maakte hij een champagne met de naam Grand Siècle. En nog altijd maakt Laurent-Perrier een Grand Siècle van drie jaargangen topwijnen”, legt Jan uit. Hij vervolgt: “De opgedane kennis en de unieke verzameling réservewijnen zijn nu ingezet om een nieuwe champagne te creëren: Héritage. Het draait hier niet om ‘de perfecte jaargang’, maar om de unieke terroirs van de Champagne, en om de tot in de puntjes verfijnde blendingskunst van de makers van deze champagne. Het resultaat is een wijn die zijn gelijke niet kent, een eerbetoon aan het erfgoed van Laurent-Perrier en de Champagnestreek, met een ongekende aromatische complexiteit.”

Champagne is emotie

Voor Jan is Laurent-Perrier de meest elegante champagne die er bestaat. “Laurent-Perrier is elegant en chic. Hier hebben we uitgebreid gesproken met oenoloog Constance Delaire. We hebben ademloos geluisterd naar haar uitleg over Laurent-Perrier Héritage”, vertelt Jan. Maar het bezoek aan Michel Genet was óók onvergetelijk. “Michel Genet is een vigneron, een klein en ambachtelijk champagnehuis. Hier werden we allerhartelijkst onthaald door de familie zelf: Antoine, zijn schoonzus Agnes en haar zoon Martin. Die twee uitersten binnen het kwaliteitssegment van de Champagnestreek ontdekken maakte het bezoek extra leuk”, vertelt Jan.

En het mooie is: voor allebei valt veel te zeggen. Of zoals Jan zegt: “Champagne is emotie. Je hebt iets met een huis of niet. Dat merkten we ook in de groep. De één valt voor de elegantie van Laurent-Perrier, de ander heeft meer met de ambachtelijke champagnes van Michel Genet.”

De moraal van dit verhaal? Geniet hoe dan ook van je champagne!