Het plan? Een leiderschapspositie bereiken in de regio Ribera del Duero. Want, stellen de oprichters van het nieuwe wijnhuis, deze regio mist wijnen met balans en drinkbaarheid. Wijnen die fris, elegant en toegankelijk zijn. Om die leemte op te vullen maken ze een Roble – een wijn die kort op eikenhout heeft gelegen en zo vooral zijn fruitige karakter behoudt.

Trouw aan de regio

Geen makkie, maar gelukkig is daar wijnmaker Lluís Laso. Hij heeft jarenlange ervaring in het maken van wijn in Ribera del Duero, maar is óók de technisch directeur van Finca Museum in Cigales. Als het iemand lukt om een onderscheidende wijn te maken en tegelijkertijd trouw te blijven aan de identiteit van de regio is hij het wel.

Wat die identiteit behelst? in elk geval een hardvochtig klimaat, met lange, koude winters en korte, hete zomers. De wijngaarden zijn overwegend beplant met tempranillo en bevinden zich als gezegd op 900 meter hoogte. De bodem bestaat uit leem en klei op zogenaamd conglomeraatgesteente, dat bestaat uit brokken steen die in de loop der jaren zijn samengeperst, en die zorgen voor een goede drainage en warmteregulatie. Caleruega ligt aan de rand van het gebied, in de rechter bovenhoek.

Kaart via https://riberaruedawine.com.

Echt pionieren kun je het niet noemen, dit nieuwe avontuur van de mensen achter Barón de Ley, dat zelf in Rioja ligt. Er wordt al eeuwenlang wijn gemaakt in deze barre streek en juist de beroemdste wijnen van Spanje – die van Vega Sicilia en Dominio de Pingus – komen uit Ribera del Duero. Toch komt Coto de Caleruega iets heel anders brengen.

Jaargang nummer 1

De Roble van Coto de Caleruega bestaat voor 96% uit tempranillo, de overige 4% is voor rekening van merlot. De druiven hebben er ten minste 3 maanden in eikenhouten vaten van 225 liter op zitten. Dat is kort – voor Spaanse begrippen. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met Rioja Crianza, dat minstens 12 maanden op hout ligt. Maar die korte houtrijping is nu net het recept voor de fruitigheid van een Roble.

De allereerste jaargang is onlangs op de markt gebracht. De wijn heeft expressieve aroma’s van rijpe rode en zwarte bosvruchten en goed geïntegreerde tonen van zoete kruiden. Ook ruik je de toast van het eikenhout. In de mond is de wijn zacht en smaakvol, met volume en complexiteit. De afdronk is lang en aanhoudend. Een heerlijke wijn om te combineren met een keur aan voorgerechten, met allerlei visgerechten, rijstgerechten en wit of gegrild vlees.

Roemrucht verleden

Leuk om te weten: Op de grond van Coto de Caleruega bevindt zich de oudste wijnkelder in de regio. De kelder, die is uitgehouwen in de rotsen, behoorde toe aan koning Alfons VIII, die van 1158 tot 1214 over Castilië regeerde. Tijdens diens regeerperiode werd bovendien de heilige Dominicus in Caleruega geboren, stichter van de dominicanen, de Rooms-Katholieke bedelorde. Je kunt aan het etiket wel zien dat de wijnmakers zich hebben laten inspireren door dat roemruchte verleden, geworteld op de Meseta Central, de Spaanse hoogvlakte, bevolkt door koningen, ridders en heiligen.