Afgelopen maandag 6 mei vond in het QO Hotel in Amsterdam de Big California Wine Tasting 2019 plaats. Speciaal voor het evenement waren ook een flink aantal vertegenwoordigers van de Californische wijnhuizen naar Amsterdam afgereisd. Shaune Zeleny, Vice President International Sales was namens wijnhuis J. Lohr present, reden voor een kort onderhoud.

Shaune is druk met inschenken en toelichten van de wijnen, maar heeft tussendoor tijd voor een praatje. “De wijnen die Kwast in het assortiment heeft zijn representatief voor de belangrijkste gebieden waar wij werken. Lohr werkt hoofdzakelijk vanuit twee gebieden. Monterey, bij Arroya seco, de plek waar het bedrijf ooit begon, en Paso Robles. Monterey ligt dichter tegen de kust, is iets koeler en erg geschikt voor de productie van chardonnay. Paso Robles, iets zuidelijker en meer landinwaarts, is daarentegen juist weer geschikt voor de productie van rode wijn. De cabernet sauvignon domineert daar.”

Op tafel staan o.a. de Riverstone Monterey chardonnay en Seven Oaks Paso Robles cabernet sauvignon. De chardonnay komt van de Arroya seco  en is al geruime tijd onderdeel van het assortiment van Kwast. De druiven zijn afkomstig uit het eerst verworven gebied in de jaren ’70 van de vorige eeuw en daarmee nauw verbonden met de geschiedenis van het familiebedrijf. De rode Seven Oaks cabernet sauvignon is ook een geliefde wijn in Nederland, iets wat ook nu weer aan de proeftafels duidelijk te merken is.

‘’ Het mooie aan deze wijn, maar ook aan de andere wijnen hier op tafel, is dat we een groot aantal hectare door de tijd heen hebben kunnen opbouwen. In Paso Robles bijvoorbeeld bezitten we veel eigen wijngaarden cabernet sauvignon met een totaal van ruim 800 hectare* . De kwaliteit van de plek en van de druiven is al erg goed, maar de enorme hoeveelheid maakt de wijnen voor consumenten extra aantrekkelijk. De grote schaal zorgt namelijk voor constante kwaliteit, maar vooral ook voor een heel aantrekkelijke prijs.”

J. Lohr is een groot bedrijf, maar voor Amerikaanse begrippen zeker ook niet de grootste. Op de vraag of het goed gaat met Lohr en of er nieuwe plannen zijn voor de toekomst verteld ze het volgende: “Het gaat zeker goed, de export naar meer dan 40 landen stijgt nog steeds. Voor de toekomst blijven we ons  focussen op de gebieden waar we nu werken, wellicht met uitbreiding. En we blijven vooral ook innoveren en kijken naar verduurzaming van het bedrijf’’, aldus Shaune.

( * ter vergelijking: 800 hectare is ruim 1100 voetbalvelden…)

Meer weten over de wijnen van J. Lohr, klik hier