De Beaujolais, het vrolijke wijngebied dat pal onder de Bourgogne ligt en iets ten noorden van de stad Lyon, is vooral bekend vanwege de toegankelijke, fruitige rode wijnen die er vandaan komen. En dan zijn er ook nog de 10 crus, waar prachtige wijnen worden gemaakt, met een fantastisch ouderingspotentieel. Maar ook die zijn overwegend rood. Dat tonen de cijfers ook wel aan: 95% van de productie in dit wijngebied is rood.
Toch zijn witte wijnen ook allang geworteld in de Beaujolais. Waar de rode wijnen steevast worden gemaakt van gamay, worden de witte gemaakt van chardonnay. Zo ook deze Beaujolais Blanc van Château des Jacques.
Monnikenwerk
De Beaujolais Blanc komt van de 10 hectare grote wijngaard Clos de Loyse, die oorspronkelijk in het bezit van de Heren van Loyse was. In 1643 namen de Kartuizer monniken de wijngaard over. Zij rooiden de gamay-stokken die er stonden en plantten witte druiven aan. Zij waren het ook die muurtjes om de wijngaard bouwden – een clos is een ommuurde wijngaard – en greppels groeven om de wijngaard te beschermen en draineren. Toen in 1793 de Franse Revolutie uitbrak kwam er een eind aan hun werk in de wijngaard. Gelukkig is, vele jaren later later, Château des Jacques in het gat gesprongen!
De wijngaard ligt op 5 minuutjes rijden van het Château des Jacques, iets lager gelegen op de hellingen van Chénas en vlak bij de appellations Mâcon, Saint-Vérand en Pouilly-Fuissé. De druiven profiteren van een heel ander terroir dan de rest van de zuidelijke Bourgogne; ze groeien op alluviale bodem met een granieten ondergrond. Het geeft de wijnen een fruitiger karakter.
Om de puurste expressie van chardonnay uit de Beaujolais te garanderen wordt de wijn gefermenteerd en 7 tot 8 maanden gerijpt in roestvrijstaal. En dan is het genieten geblazen! Je kunt je fles Beaujolais Blanc meteen opentrekken, maar ook nog 3 tot 5 jaar laten liggen. Dan kan hij nog lekker zijn aroma’s verder ontwikkelen. Uiteraard gebeurt dit alleen onder de juiste bewaaromstandigheden.
En inschenken maar!
De Beaujolais Blanc van Château des Jacques is droog, levendig en fris en heeft een heerlijk aantrekkelijke neus met hints van exotisch fruit en witte bloemen. De wijn past perfect bij gerechten met witte vis en zeevruchten en bij geitenkaas. Maar je kunt ‘m beslist ook als aperitief drinken. Om lekker de zomer mee in te luiden!