Wijnstreek Rheingau

De Rheingau is samen met de Moezel hét wijngebied waar de rieslingwijnen beroemd zijn geworden. Al in de achttiende eeuw richtten de Cisterciënzers van Kloster Eberbach en de Benedictijner monniken van Schloss Johannisberg zich volledig op deze druif. Hun ervaringen leidden tot de ‘ontdekking’ van de späte Lese en de toevoeging van de aanduiding Cabinet, gebruikt voor de waardevolste wijnen die in een speciaal cabinet bewaard werden. Ook zag in de Rheingau de eerste botrytiswijn het licht, toen de monniken noodgedwongen laat moesten oogsten en ontdekten dat de wijn ondanks de schimmel op de druiven geweldig smaakte.

Het terroir van de Rheingau is ideaal voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Het is een compact gebied met een zeer gevarieerde bodem dat geheel op de rechteroever van de Rijn ligt. Aan  de noordkant wordt het begrensd door het Taunusgebergte, dat de wijngaarden tegen koude wind beschermt. Omdat de Rijn over een lengte van dertig kilometer van oost naar west stroomt, liggen veel wijngaarden naar het zuiden gericht en krijgen ze daardoor veel zon. Ook is de rivier hier extra breed, zodat de zon via een groot oppervlak weerkaatst wordt en de matigende invloed van het water bovendien groter is dan bij de smalle delen van de rivier. Rheingau heeft zodoende een relatief warme herfst, minder vaak last van (voorjaars)vorst en als gevolg een lang groeiseizoen. De druiven kunnen optimaal tot rijping komen en de rieslings uit Rheingau zijn krachtig en extractrijk. Ze hebben doorgaans een hoge zuurgraad, een rijke, geconcentreerde smaak en ze kunnen bijzonder goed ouderen.

Extra bijkomstigheid van het grote wateroppervlak is dat er in de herfst veel ochtendnevel hangt. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van edele rotting (Edelfäule) in de druiven! Rheingau is dan ook beroemd om zijn mooie botrytiswijnen.

Ondanks het feit dat riesling keizer van de Rheingau is, worden er ook prachtige spätburgunders gemaakt. Met name op de steile hellingen rond het dorp Assmannshausen doet deze druif het bijzonder goed.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment