Zoeken?

Duitsland

Rheingau

​De Rheingau is de bakermat van de Duitse wijnbouw.

Lees verder
Wijnhuis in Rheingau
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

​De Rheingau is de bakermat van de Duitse wijnbouw.

Al in de achttiende eeuw richtten hier de Cisterciënzers van Kloster Eberbach en de Benedictijner monniken van Schloss Johannisberg zich volledig op het verbouwen van riesling. Hun ervaringen leidden tot de 'ontdekking' van de Spätlese en de toevoeging van de aanduiding Kabinet, gebruikt voor de waardevolste wijnen die in een speciaal kabinet bewaard werden. 

Ook zag hier de eerste botrytiswijn het licht, toen de monniken noodgedwongen laat moesten oogsten en ontdekten dat de wijn ondanks de schimmel op de druiven geweldig smaakte. Het terroir van de Rheingau is ideaal voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Het is een compact gebied met een zeer gevarieerde bodem dat geheel op de rechteroever van de Rijn ligt. Aan de noordkant wordt het begrensd door het Taunusgebergte, dat de wijngaarden tegen koude wind beschermt. Omdat de Rijn over een lengte van dertig kilometer van oost naar west stroomt, liggen veel wijngaarden naar het zuiden gericht en krijgen ze daardoor veel zon. Ook is de rivier hier extra breed, zodat de zon via een groot oppervlak weerkaatst wordt en de matigende invloed van het water bovendien groter is dan bij de smalle delen van de rivier. De Duitsers zeggen weleens dat in de Rheingau de zon twee keer schijnt: één keer vanuit zichzelf en één keer vanaf de rivier. 

De Rheingau heeft zodoende een relatief warme herfst, minder vaak last van (voorjaars)vorst en als gevolg een lang groeiseizoen. De druiven kunnen optimaal tot rijping komen en de rieslings uit deze wijnstreek zijn krachtig en extractrijk. Ze hebben doorgaans een hoge zuurgraad, een rijke, geconcentreerde smaak en ze kunnen bijzonder goed ouderen. Extra bijkomstigheid van het grote wateroppervlak is dat er in de herfst veel ochtendnevel hangt. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van edele rotting (Edelfäule) in de druiven! De Rheingau is dan ook beroemd om zijn mooie botrytiswijnen. Ondanks het feit dat riesling hier keizer is, worden er ook prachtige spätburgunders gemaakt. Met name op de steile hellingen rond het dorp Assmannshausen doet deze druif het bijzonder goed.