Louis Jadot Côte de Beaune

De geschiedenis van Bourgognehuis Louis Jadot begint in 1826 als de oom van Louis Henry Denis Jadot de Clos des Ursules-wijngaarden in Beaune verwerft. De leergierige jonge Louis leert bij hem het vak van wijnbouwer en al vroeg geeft hij te kennen dat hij zich verder in de wijnhandel wil verdiepen.

In 1859 richt hij Maison Louis Jadot op en betrekt middenin het centrum van Beaune een voormalig hotel. Hier bevindt zich onder het hoofdgebouw en de aangrenzende perceeltjes een 15e eeuws gangenstelsel dat onderdeel uitmaakt van de kelders van het Couvent des Jacobins. Tegenwoordig doet het dienst als opslag voor zo’n 100.000 etiketloze flessen van verschillend formaat en uit tal van appellations van Jadot. Het zijn de stille getuigen van de filosofie bij het vooruitstrevende bedrijf: goede wijnen kunnen een eeuwigheid mee. Bij of tijdens bijzondere gelegenheden worden ze geschonken.

Aanvankelijk verkoopt Louis z’n wijnen in de eigen regio, maar al snel breidt hij zijn netwerk uit naar Noord Frankrijk en België.

In 1900 neemt Louis Jean Babtiste Jadot het bedrijf van zijn vader over, en hij wordt op zijn beurt in 1939 weer opgevolgd door zijn zoon Louis Joseph Auguste Jadot. Het bezit van Maison Louis Jadot is dan inmiddels gestaag toegenomen; de markten van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn belangrijke nieuwe afzetgebieden voor Jadotwijnen.

Als in 1962 Louis Joseph overlijdt is er geen wettige erfgenaam. Het is de weduwe madame Jadot die daarop André Gagey – werkzaam bij het concern sinds 1954 – vraagt Maison Louis Jadot als algemeen directeur de toekomst in te leiden.

1984 Is een mijlpaal in de geschiedenis van Maison Louis Jadot. Madame Jadot verkoopt het bedrijf aan de Amerikaanse gezusters Kopf, de drie dochters van Rudolph C. Kopf, oprichter en oud-directeur van Kobrand, importeur sinds de jaren ’50 van Jadotwijnen in de Verenigde Staten. Alle door Maison Jadot gemaakte winst wordt door de 3 nieuwe eigenaressen geherinvesteerd in het Bourgognehuis en zodoende kan het wijngaardbezit aanzienlijk toenemen. Het 17 hectare grote Domaine Clair Daü alsmede verschillende Premiers – en Grands Crus-gaarden (Clos Vougeot, Santenay Clos de Malte, Beaune Avaux, Savigny les Beaune La Dominode) komen in handen van Louis Jadot.

De huidige directeur Pierre-Henry Gagey werkt dan al in het bedrijf en neemt in 1992 het roer van z’n vader over. Onder zijn supervisie wordt in 1996 het Château des Jacques (27 ha.) in Moulin à Vent (Beaujolais) aangekocht en is Jadot het eerste Bourgognehuis van betekenis met wijngaarden in deze streek. Datzelfde jaar opent het huis de deuren van zijn eigen kuiperij, Cadus, in Ladoix Serrigny, 5 kilometer buiten Beaune.

In 1997 is de bouw van de nieuwe wijnkelder in Beaune, La Sablière, afgerond. In deze hypermoderne ronde uitspanning staan 95 houten cuves en roestvrijstalen tanks in cirkels opgesteld. Iedere kuip of tank bevat een ander type Bourgogne, met z’n eigen distinctieve kenmerken en karakter.

Vandaag de dag is Maison Louis Jadot in het bezit van zo’n 225 hectare eigen wijngaarden. Een deel bevindt zich in de Côte d’Or, de overige percelen liggen verspreid over Château des Jacques en Château de Bellevue in de Beaujolais. Daarnaast stelt een aantal druiventelers zijn druivenoogst tegen betaling beschikbaar voor de produktie van verschillende appellations. Het totale assortiment van Jadot omvat zodoende wijnen uit de Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais, allen voorzien van het zo herkenbare gele Jadot-etiket met het gesculptuurde gezichtje van Bacchus.

www.louisjadot.com

Ons wijnassortiment