Louis Jadot Mâconnais

De druiven voor de wijnen van Louis Jadot worden altijd handmatig geoogst. Hiermee wordt voorkomen dat over-, alsmede onrijpe vruchten in het vinificatieproces terechtkomen. Bovendien gebruiken de druivenplukkers bij het oogsten kleine kistjes zodat de trossen niet vroegtijdig kneuzen of beschadigd raken. Druiven die toch aan deze aandacht ontsnappen worden aan de selectietafel of table de tri alsnog verwijderd.

Uitgangspunt bij de vinificatie van Jadotwijnen is dat iedere appellation zijn unieke geur en smaak heeft. Het in de Bourgogne zo veelgeroemde terroir – zeg maar het geheel van alle omgevingsomstandigheden die de smaak van de druif bepalen – dient altijd herkenbaar te zijn in de wijn. Hierdoor bestaat er dus niet zoiets algemeens als een Jadot “wijnstijl”: elk type wijn van Louis Jadot heeft z’n eigen individuele karakter. En dat maakt weer dat er voor iedere wijnliefhebber wel een wijn is in het Jadot assortiment die hem zeer zal aanspreken.

De Mâconnais is een typisch overgangsgebied tussen Noord- en Zuid-Frankrijk. Dat is niet alleen merkbaar aan het landschap, de taal en de cultuur. Klimatologisch gezien onderscheidt het zich ook van de omliggende wijngebieden. Het weer wordt hier medebepaald door invloeden van zowel de Atlantische Oceaan, het koele Noorden als de warme Middellandse Zee. Met een gemiddelde neerslag tussen 500 en 600 milimeter per jaar en droge warme zomers en koude winters heeft het dus duidelijk een landklimaat.

Maison Jadot betaalt ook zijn toeleveranciers in dit gebied hoge prijzen maar verwacht daarvoor alleen de beste druiven. Zo beschikt het huis over uitstekende chardonnay van het geheel ommuurde Château de Loché. De wijngaarden van dit landgoed strekken zich uit over de A.O.C.’s  Pouilly Fuissé, Pouilly Loché en Pouilly Vinzelles in de Mâconnais. Mâcon Villages mag door 43 dorpjes in de regio geproduceerd worden wat deze appellation tot de grootste van de Mâconnais maakt.

www.louisjadot.com

Ons wijnassortiment