Zoeken?

Frankrijk

Champagne

De Champagne is beroemd om zijn mousserende wijn, die alleen in deze regio champagne mag heten.

Hoewel hier al sinds de 9e eeuw wijn wordt gemaakt, slaagden wijnmakers er pas tegen het einde van de 17e eeuw in de belletjes te beheersen die vrijkomen tijdens de alcoholische gisting. Men zegt dat de traditionele manier voor de vinificatie van mousserende wijn bedacht is in de Champagne. Daarom wordt deze manier ook vaak méthode Champenoise genoemd. De méthode Champenoise schrijft voor dat de tweede vergisting op fles plaatsvindt en dat kan soms wel jaren duren. De wijn rijpt dan op de gistcellen waardoor er complexe aroma’s van brioche en biscuit ontstaan. 

Lees verder
Wijnhuizen in Champagne
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A

De Champagne is beroemd om zijn mousserende wijn, die alleen in deze regio champagne mag heten.

Hoewel hier al sinds de 9e eeuw wijn wordt gemaakt, slaagden wijnmakers er pas tegen het einde van de 17e eeuw in de belletjes te beheersen die vrijkomen tijdens de alcoholische gisting. Men zegt dat de traditionele manier voor de vinificatie van mousserende wijn bedacht is in de Champagne. Daarom wordt deze manier ook vaak méthode Champenoise genoemd. De méthode Champenoise schrijft voor dat de tweede vergisting op fles plaatsvindt en dat kan soms wel jaren duren. De wijn rijpt dan op de gistcellen waardoor er complexe aroma’s van brioche en biscuit ontstaan. 

Het klimaat van de Champagne is met zijn gemiddelde temperatuur van 10,4˚C nauwelijks geschikt voor wijnbouw. Champagne kent koude winters en in het voorjaar regent het vaak. Het is dan ook vooral de unieke bodem die ervoor zorgt er toch zulke fantastische mousserende wijnen gemaakt kunnen worden. Een dikke laag kalk en krijt (craie à bélemnites) van soms wel 200 meter dik houdt de warmte vast en zorgt voor een goede afwatering. Ideaal dus om druiven in dit koude klimaat tot rijping te laten komen, maar ook om de uiteindelijke champagne te laten rijpen. In de kelders, die uit diezelfde kalkbodem zijn gehakt en een ideale temperatuur en luchtvochtigheid hebben, liggen dan ook miljoenen flessen champagne opgeslagen.

Champagne wordt gemaakt van drie druivenrassen: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Ze komen zowel samen als apart in de fles terecht, afhankelijk van het beoogde type champagne. Een blanc de blancs wordt alleen van chardonnay gemaakt en een blanc de noirs van één of beide blauwe druivenrassen. 

Elk champagnehuis heeft een eigen smaakstijl en om die jaar in jaar uit te kunnen garanderen, wordt champagne gemaakt van wijnen uit verschillende oogstjaren. Alleen in uitzonderlijke jaren wordt er een millésimé gemaakt, een champagne van wijnen uit één oogstjaar. Het jaartal staat in dat geval op de fles. De belangrijkste productiegebieden in de Champagne zijn de Montagne de Reims, de Vallée de la Marne en de Côte des Blancs. Vanwege de verschillen in bodemsamenstelling domineert in elk gebied een andere druif, respectievelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Een stuk naar het zuiden toe ligt de minder bekende Côte des Bar. Champagne is niet meer weg te denken bij speciale gelegenheden. Geen feest is compleet zonder een glas champagne. Maar de laatste jaren is er - terecht - ook steeds meer aandacht voor de brede culinaire inzetbaarheid van de verschillende typen champagne.