Zoeken?

Italië Piemonte

Giovanni Almondo

Het Piemontese wijnhuis Giovanni Almondo is een echt familiebedrijf.

Tot begin jaren 80 van de vorige eeuw verbouwde Giovanni voornamelijk fruit op zijn boerderij: perziken, aardbeien, appels en ook druiven, maar die verkocht hij. Van slechts een kleine hoeveelheid maakte hij zelf wijn.

Lees verder
FILTER OPTIES
NAAM A-Z
LAND
STREEK
WIJNHUIS
TYPE WIJN
DRUIF
0 WIJNEN
SORTEER OP NAAM A-Z
Naam A - Z
Naam Z - A
Andere wijnhuizen in Piemonte

Het Piemontese wijnhuis Giovanni Almondo is een echt familiebedrijf.

Tot begin jaren 80 van de vorige eeuw verbouwde Giovanni voornamelijk fruit op zijn boerderij: perziken, aardbeien, appels en ook druiven, maar die verkocht hij. Van slechts een kleine hoeveelheid maakte hij zelf wijn.

Zoon Domenico bracht daar in 1980 verandering in. Als pas afgestudeerde landbouwwetenschapper besloot hij om wijn te gaan maken van arneis, nebbiolo en barbera en die zelf te bottelen. Het bedrijf groeide onder zijn leiding zowel letterlijk als figuurlijk en in 1984 werden de eerste flessen geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland. Vandaag de dag omvat het domein 18 hectare en is de jaarlijkse productie 130.000 flessen, waarvan het overgrote deel arneis. Ook nebbiolo neemt een belangrijke rol in de wijnproductie in.

Domenico’s vrouw Antonella, zoons Federico en Stefano zijn allen werkzaam in het wijnbedrijf en ook vader Giovanni en moeder Teresina zijn nog regelmatig in de wijngaarden te vinden. Federico heeft het vakmanschap en de passie van zijn vader geërfd en zal hem opvolgen als wijnmaker. De gemeente Montà, waar het wijnhuis is gevestigd, is de enige gemeente in Langhe en Roero dat een terroir heeft dat zowel geschikt is voor arneis als voor nebbiolo. Het noordelijke deel van de gemeente heeft op 400 meter de hoogst gelegen wijngaarden van de regio. De zure bodem bestaat er voornamelijk uit zand en is uiterst geschikt voor geurige en mineralige wijnen van arneis. Het zuidelijke deel van de gemeente ligt lager en de bodem bevat er meer kalk: ideaal voor medium bodied wijnen van nebbiolo.

additional image