Wijnstreek Bairrada

Het wijngebied Bairrada, dat een DOP-status heeft, bevindt zich vlak bij de Atlantische kust ten zuiden van de stad Porto. De bodem bevat veel klei, met daarnaast zand en kalk. Kenmerkend voor dit gebied zijn de krachtige dieprode wijnen gemaakt van baga, een van de meest tanninerijke druiven ter wereld. Wijnen van deze druif kunnen zeer goed ouderen en zijn zelfs gebaat bij enige jaren rijping. Maar Bairrada is binnen Portugal ook beroemd om zijn espumante, een mousserende wijn van de witte druif bical.

Naast baga en nog een aantal andere inheemse druiven zoals castelao en tinto pinheira, worden er in Bairrada tegenwoordig ook internationale druiven verbouwd. Zo wordt merlot bijvoorbeeld steeds vaker aan baga toegevoegd om een wijn te krijgen die zachter, toegankelijker en eerder op dronk is.  

Behalve mousserende wijnen worden er van bical ook stille witte wijnen gemaakt met frisse fruitaroma’s en veel mineraliteit. Andere druiven voor wit zijn arinto, maria gomes (in Dão en andere wijngebieden fernão pires genoemd), sercial en rabo de ovelha.

Wijnhuizen binnen deze streek

Ons wijnassortiment