gaia-gaja

Jaap en Martijn Kwast waren onlangs op bezoek bij Gaja en proefden samen met Angelo en Gaia Gaja Barbaresco’s uit het fabuleuze jaar 2013. Lees hier de bevindingen van Gaia Gaja over oogstjaar 2013 en de proefnotities die tijdens het bezoek van de wijnen zijn gemaakt.

Gaia Gaja: “Wat een epische jaargang is 2013 geworden! Werkelijk alles zat mee. In 2012 hadden we nog te maken met koud en onstuimig weer en hebben we hard moeten werken om aantrekkelijke wijnen te maken, geschikt voor de korte termijn. In 2013 was het groeiseizoen veel stabieler en hadden we bij wijze van spreken geen omkijken naar de wijngaarden. Maar het waren vooral de warme dagen en koele nachten in de cruciale maand september die van 2013 een legendarische jaargang hebben gemaakt. De Barbaresco’s zijn rijk, krachtig en intens, maar ook elegant en harmonieus. En ondanks dat ze absoluut niet streng overkomen, zijn het echte bewaarwijnen.”

“Wat vooral bijzonder is en waar we zelf ongelooflijk blij mee zijn, is dat we voor het eerst sinds jaren de single vineyard wijnen weer van 100% nebbiolo hebben kunnen maken. De fantastische oogst stelde ons in staat om het kleine percentage barbera achterwege te laten en het pure karakter van de nebbiolo in zijn volle glorie te laten zien. Trouwens, ook onze Darmagi 2013, gemaakt van Bordeauxdruiven, is dankzij de uitzonderlijke weersomstandigheden rijker en zachter dan ooit tevoren.”

  • Barbaresco 2013

Bijna een Bourgogne

“Elegante neus en een mooie, pure smaak. Heel erg clean. Harmonie, precisie, finesse en een verfijnde complexiteit. Aroma’s van citrus – met name mandarijn – en bergamot, een mooie structuur en zijdezachte tannines. Deze Barbaresco is bijna een Bourgogne.”

  • Costa Russi 2013

Controlled elegance

“Single vineyard wijn van 100% nebbiolo. Puur en intens met een neus waarin groene thee. Elegant, zacht en fruitig met bosbes, aardbei en mandarijn. Ook veel frisheid met munt, tijm en aromatische kruiden. In de smaak een hint van honing en verse amandelen. Uiterst verfijnd en perfect in balans.”

  • Sorí Tildín 2013

Matière masculine

“Masculiene single vineyard wijn van 100% nebbiolo met een prachtige complexiteit. Florale, expressieve neus. Een rijke smaak met pittige tannines, prachtige zuren, substantie naast elegantie, veel smaakdiepte en een superlange afdronk. Een echte bewaarwijn.”

  • Sorí San Lorenzo 2013

Uncontrolled elegance

“Out of the box personality van 100% nebbiolo. Een “ongetemde” neus met een mand vol fruit, bergamot, thee, rozemarijn en mineraliteit. Krachtig en compact met stevige, maar rijpe tannines en gebalanceerde zuren. Kan fantastisch ouderen. Geweldige wijn, een ongepolijste diamant!”

  • Darmagi 2013

Als een grootse Bordeaux

“Cabernet sauvignon, aangevuld met wat cabernet franc & merlot uit het Barbarescogebied. Intense neus met onder andere zwarte bessen. Vol, compact en vlezig, maar ook superzacht en romig. Elegante zuren zorgen voor frisheid. Goede lengte en enorm bewaarpotentieel. Doet denken aan een grootse Bordeaux.”

darmagi

 

Klik hier voor meer informatie over de wijnen van Gaja uit Piemonte en voor de verkoopadressen.