Beide heren zijn lyrisch over jaargang 2021. “Het was een perfect rijpingsseizoen”, weet Martijn te vertellen. De wijngaarden hadden te kampen met late vorst in het voorjaar en storm, hagel én droogte in de zomer, maar desondanks zijn de resultaten opmerkelijk. Daar komt het perfecte rijpingsseizoen kijken: koele nachten en warme dagen zorgden voor de optimale rijpingsomstandigheden en ook de evenwichtige gewasbelasting droeg bij aan de uitmuntende kwaliteit van de druiven. De oogst vond laat plaats, tussen eind september en half oktober.

De bessen uit 2021 waren zichtbaar kleiner dan die van het jaar ervoor en hadden een dikkere schil. Daarmee waren ze rijk aan aroma’s, kleur en structuur. De nebbiolo-druiven uit dit oogstjaar staan garant voor de productie van wijnen met structuur en evenwicht en een uitstekend rijpingspotentieel.

Martijn: “De wijnen die het resultaat zijn van dit groeiseizoen zijn vooral elegant en verfijnd te noemen. Ze hebben een zekere souplesse. En ze kunnen heel goed ouderen.”

We stellen hier 7 Barolo’s uit 2021 aan je voor van Gaja en Luigi Einaudi. De beoordelingen zijn van Jaap en Martijn Kwast.

Luigi Einaudi Barolo Ludo

Luigi Einaudi Barolo Ludo

Luigi Einaudi Barolo Ludo

“Deze wijn, de ‘instap-Barolo’ van Luigi Einaudi, heeft een opvallend mooie elegantie en harmonie. Een groot pluspunt is ook dat de wijn nu al op dronk is.” Het is niet voor niets dat deze Barolo Ludo – een unieke blend van verschillende plots – zulke hoge ogen gooit. Dit jaargang bevat de wijn veel meer druiven van de beroemde Barolo-wijngaarden Cannubi en Monvigliero. De uitzonderlijke kwaliteit valt niet alleen ons op; Barolo Ludo 2021 staat bijvoorbeeld ook in de ‘highly recommended’-lijst van Wine Spectator.

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

“Deze wijn heeft een enorme diepte in de neus, is donker en heel krachtig. De wijn heeft bovendien een hele mooie balans, met prachtig verweven tannines. Ook vallen de frisheid en lengte op.” De druiven voor de Barolo Monvigliero zijn afkomstig uit de prestigieuze Monvigliero-cru in de gemeente Verduno, die bekendstaat om z’n expressieve wijnen met opvallende typiciteit.

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

“Wat een mooi fruit heeft deze Barolo! Ook een hele mooie elegantie en een goede balans. Deze wijn is wat robuust, met goede tannines. Het hout komt meer naar voren in deze wijn, die nog wat tijd nodig heeft.” Costa Grimaldi is onderdeel van de Terlo-wijngaarden die uitkijken op het dorp Barolo zelf en wordt gedomineerd door mergel en kalk.

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

“Met z’n elegante neus, muntachtige frisheid, goede zuren en grote complexiteit is dit een van onze favorieten. Ook de zijdezachte en lange afdronk draagt bij aan ons enthousiasme!” 33% van de druiven in deze wijn groeit op de zandbodems van wijngaard Cannubi, wat zorgt voor die heel eigen stijl.

Luigi Einaudi Barolo Bussia

Luigi Einaudi Barolo Bussia

Luigi Einaudi Barolo Bussia

“Ook deze wijn behoort tot onze favorieten. Dat komt onder meer door z’n volle, romige neus. Het is een serieuze wijn, vol diepgang. De wijn is rijk en compleet en zorgt voor eindeloze smaakexplosies in de mond. Typisch Bussia!” Bussia staat bekend om Barolo’s met een grote structuur, intense kleur en stevige maar nobele tannines.

Luigi Einaudi Barolo Villero

Luigi Einaudi Barolo Villero

Luigi Einaudi Barolo Villero

“Villero heeft een unieke stijl: de wijn is fris met fruitexplosies, strakke tannines en tonen van rozemarijn.” De bijzondere minerale component van het terroir van Villero geeft de wijn een goed evenwicht en een lange finale met een consistente afdronk.

Gaja Barolo Dagromis

Gaja Barolo Dagromis

Gaja Barolo Dagromis

“Deze Barolo van Gaja heeft een mooie frisheid, een hele mooie balans en zeer goed geïntegreerde tannines. De wijn is heel open en expressief en ook heel toegankelijk.” Met de komst van de nieuwe wijnkelder worden de druiven van Gaja nu niet alleen verbouwd maar ook verwerkt in het Barologebied.