In de Beaujolais is men zeer enthousiast over de vintage 2018. Winetrade Organisation Inter Beaujolais gaf de jaargang onlangs al het predikaat ‘a legendary vintage’ en kan volgens hen worden opgenomen in het rijtje van bijzonder goede jaargangen als 2009, 2015 en 2017.  De wijnen lijken alle voordelen van een vroegrijp oogstjaar te hebben, zonder de mogelijke nadelen ervan.

2018 begon alles behalve wenselijk voor Chateau des Jacques. Het voorjaar werd gekenmerkt door behoorlijk wat regen en mist. Meeldauw lag op de loer, maar de schade bleef door nauwe monitoring beperkt. Vanaf juni startte een periode van ongekend lange droogte. De zomer van 2018 was de op een na heetste zomer ooit gemeten in de Beaujolais. De extreme temperaturen en droogte duurden tot ongeveer halverwege augustus. De voorafgaande natte winter was fijn voor de stokken, maar kon niet voorkomen dat de stokken alsnog hard moesten werken. De verrichte arbeid werd uiteindelijk wel uitbetaald in kwalitatief uitstekende druiven. Volgens Chateau des Jacques lijkt het er op dat de stokken zich langzamerhand meer aanpassen aan de steeds warmere zomers. De nadelige gevolgen van een warme, droge zomer worden steeds minder. Ze constateren een vroegere rijpheid van de druiven en dus eerdere pluk. Ook nu werd eind augustus al gestart met de oogst, overigens onder uitstekende omstandigheden.

Van deze nieuwe vintage kunnen wij de onderstaande single vineyards aanbieden. Het betreft hier wijnen afkomstig van unieke percelen binnen de Grand Cru appellations Moulin-à-Vent en Morgon. De wijnen kunnen dit jaar in het algemeen getypeerd worden als intens, met veel rijp fruit en complexe aroma’s, gecombineerd met frisheid en elegante structuur. Uiteraard zorgen de single vineyards voor de eigen specifieke kenmerken.

Moulin-à-Vent Clos des Thorins 2018: Een volle en stoere wijn met geconcentreerd rood fruit. Dit jaar een opvallend en een zeer zeldzame elegante textuur.

Morgon Côte du Py 2018: Complexe wijn met enorm (bewaar)potentieel. Diep paars, zwarte bessen en prachtige zuurgraad.

Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès 2018: Veel diepte en mooi gestructureerd. De wijn heeft weelderig fruit, licht rulle tannine en perfecte balans.

Moulin-à-Vent Clos Clos du Grand Carquelin 2018: Zoals vaker erg open en prachtig rustiek. Fruit gedomineerd met rode en zwarte bessen, specerijen en een buitengewone elegantie.

Klik hier voor het officiële oogstrapport 2018 van Château des Jacques en de persoonlijke proefnotities van Cyril Chirouze over deze wijnen.