De Britse Master of Wine Tim Atkin heeft in zijn South Africa Special Report 2019 hoge scores toegekend aan een flink aantal wijnen van Radford Dale, Simonsig en Delaire.

Voor de zevende editie van zijn South Africa Special Report proefde Atkin maar liefst 2118 wijnen! Atkin is enthousiast over de hedendaagse Zuid-Afrikaanse wijnwereld: “The South African wine scene has never been more vibrant or diverse”.

RADFORD DALE

Acht wijnen van Radford Dale een kregen een van Atkins ‘medal of excellence’ toegekend. Alle acht ingezonden wijnen scoorden tussen de 90 en 94 punten. De hoge scores voor Radford Dale gelden voor hun wijnen afkomstig van vier specifieke terroirs in Stellenbosch, Elgin, Swartland en Walker Bay. Atkin beloont met name Radford Dale’s consistente kwaliteit en pioniersgeest.

Vier van de acht bekroonde wijnen maken onderdeel uit van het Kwast Wijnkopers assortiment:

Radford Dale Chardonnay – 94 punten

“Met een achtergrond in de Bourgogne, weet Alex Dale heel goed hoe je een goede chardonnay moet maken. Dit exemplaar is gebotteld met schroefdop, maar onderging een lichte houtrijping. Aroma’s van perzik, maar vooral citroen. Frisse zuren, donsachtig gist en wat spicy toast om het geheel af te maken.”

Radford Dale Freedom Pinot Noir – 94 punten

“Gemaakt van pinot noir-klonen uit Dijon (115 en wat 777 voor de kenners), is dit een wijn waarbij minimaal is ingegrepen. 15% hele druiventrossen en geen sulfiet tot aan de botteling. Subtiele aroma’s van specerijen zoals kruidnagel, wilde aardbei, bramen en eikenhout. Sappig, stenig en gebalanceerd.“

Radford Dale Renaissance Chenin Blanc – 93 punten

“Renaissance is de rijkste en stevigste chenin blanc in het assortiment van Radford Dale. De druiven zijn afkomstg van de lagere hellingen van de Helderberg. tends to be the richest and boldest of the Radford Dale Chenins, sourced from parcels on the lower slopes of the Helderberg. Wasachtig, pluche en heel licht getoast met peer, anijs en een hint van nectarine. Alles ondersteund door verfijnde zuren en een verfrissende mineraliteit.“

Radford Dale Frankenstein Pinotage – 90 punten

“Frankenstein genaamd vanwege de toeoeging van pinot noir en cinsault aan de pinotage. Opnieuw een wijn waarbij minimaal is ingegrepen. De druiven groeien op een perceel met een bodem van mariene klei in Stellenbosch. Stevige wijn met een aangename beet. De gelaagde tanninestructuur is mooi verweven met het rode en donkere bessenfruit.”

SIMONSIG

Ook bij Simonsig regent het hoge scores! Maar liefst acht wijnen krijgen van Tim Atkins 90 + punten; drie daarvan zelfs 93. De scores voor de Simonsig wijnen in het Kwast assortiment zijn als volgt:

Simonsig Tiara – 93 punten

Simonsig Redhill Pinotage – 93 punten

Simonsig Chenin Avec Chêne – 91 punten

Simonsig Kaapse Vonkel Brut – 90 punten

Simonsig Pinotage – 90 punten

Volgens Debbie Thompson, keldermeester bij Simonsig, zijn de jaarlijkse beoordelingen van Tim Atkins van groot belang voor zowel de individuele Zuid-Afrikaanse wijnproducenten als voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie in het algemeen. Thomson: “Atkin wordt niet alleen beschouwd als de wijncriticus met de meeste kennis en invloed, maar hij levert internationaal gezien ook het meest uitgebreide commentaar op de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Zijn South Africa Report zorgt jaarlijks voor wereldwijde aandacht van wijnkopers en -liefhebbers voor de ontwikkelingen en de hoge kwaliteit van onze wijnen.” Het is fijn om te zien dat goedgemaakte topwijnen nog steeds de aandacht krijgen die ze verdienen”, zegt Thompson. “Bordeaux-blend Tiara en Redhill Pinotage zijn zulke wijnen die bewijzen dat echte kwaliteit nooit uit de mode raakt.”

DELAIRE GRAFF ESTATE

Wijnmaker Morné Vrey en de overige teamleden van Delaire Graff Estate hebben ook wat te vieren. Hun wijnen doen het namelijk eveneens meer dan goed in Tim Atkin’s South Africa Report 2019. De rode Botmaskop scoort bijvoorbeeld een duizelingwekkende 94 punten!  

Een overzicht van de scores voor de wijnen van Delaire in het Kwast assortiment:

Delaire Graff Botmaskop  – 94 punten

Delaire Graff Banghoek Chardonnay Reserve – 93 punten

Delaire Graff Sauvignon Blanc – 91 punten