De stijl van werken van de familie Gaja kenmerkt zich door voortdurend te innoveren en te pionieren, maar vooral door nooit concessies te doen ten aanzien van kwaliteit en waar nodig te breken met de regels van het betreffende wijngebied. Door barbera toe te voegen aan wijnen gemaakt van nebbiolo, moesten de Barbaresco’s en Barolo’s van Gaja worden gedeclasseerd tot streekwijnen. Gaia, Rossana en Giovanni Gaja besloten echter om met ingang van oogstjaar 2013 een aantal topwijnen weer voor 100% van nebbiolo te maken en ze dus weer op de markt te brengen als Barbaresco DOP en Barolo DOP.

Dit geldt onder meer voor de single vineyard wijnen Costa Russi, Sorì Tildìn en Sorì San Lorenzo die sinds de oogst van 2013 voor 100% van nebbiolo gemaakt worden en dus op de markt verschijnen als Barbaresco. Dat geldt dus eveneens voor de nieuwe jaargang 2014. Ook in de exclusieve topwijnen Sperrs en Conteisa is het kleine percentage barbera achterwege gelaten en worden ze sinds vintage 2013 gelabeld als Barolo.

 

GAJA BARBARESCO:

De winter van 2014 was mild en de lente ronduit warm. De bloei startte tien dagen eerder dan in 2013, maar de  zomer was koud en regenachtig, waardoor de groei vertraagde. Vanaf half september werd het prachtig weer en de druiven rijpten perfect. De oogst in Barbaresco was wel kleiner dan die van 2013, om precies te zijn 20%.

  • Barbaresco 2014

Intens granaatrood met uitgesproken fruitige aroma’s en meer op de achtergrond florale en kruidige tonen. Rode kers, aardbei en delicate tonen van narcis en zwarte peper. De smaak is fris, sappig en gebalanceerd met opnieuw rood fruit en fijne tannines. In de afdronk vers zoethout en anijs.

  • Costa Russi Barbaresco 2014     

Opmerkelijk geconcentreerde aroma’s van rood en zwart fruit. Floraal en kruidig met rozen, groene thee en vers hooi. De smaak is minder geconcentreerd dan de andere single vineyard Barbaresco’s, maar de tanninestructuur is verfijnd en met tonen van rode sinaasappel en granaatappel is de wijn perfect in balans.

  • Sorì Tildin Barbaresco 2014       

Vol en rijp met framboos, rode pruim en zoete tabak. Sappig en levendig met zowel veel fruit als complexe hartige tonen van vers leer en zwarte peper. Toegankelijker van smaak dan andere jaren, met zijdezachte tannines, een prachtige zuurbalans en een minerale, bijna ziltige afdronk.

  • Sorì San Lorenzo Barbaresco 2014

Intense fruitaroma’s van rode sinaasappel, bosbes, rode en zwarte pruim met daarnaast complexe botanische aroma’s van mediterrane kruiden zoals oregano, tijm en basilicum. Compacte structuur met veel concentratie, stevige tannines en een krachtige, minerale afdronk. Fantastisch bewaarpotentieel!

 

GAJA BAROLO:

Van Sperss en Conteisa uit oogstjaar 2013 zijn op dit moment nog geen proefnotities beschikbaar. Hieronder volgen de algemene karakteristieken van deze wijnen. Wel kunnen we melden dat oogstjaar 2013 aromatische en gebalanceerde wijnen voortbracht met zowel rijkdom als frisheid en daarnaast bescheiden alcohol. De winter was koud en hield tot ver in de lente aan, wat de groei vertraagde. Maar de zomer was mooi en droog met warme dagen en koele nachten. Ondanks regen in augustus en september vertoonden te druiven een prachtig suikergehalte en waren ze kerngezond tijdens de oogst.

  • Sperss Barolo 2013        

Diepe, minerale tonen in combinatie met prachtig fruit zoals zwarte kersen, teer, truffel, rabarber en zoethout. Vol, krachtig en geconcentreerd met een stevige structuur en veel complexiteit. Uitstekend bewaarpotentieel!

  • Conteisa Barolo 2013   

Minder diep en streng dan Sperss. Delicate, frisse en florale tonen kenmerken Conteisa. Wilde kersen en aromatische kruiden. De smaak is voluptueus en harmonieus met een gebalanceerde tanninestructuur. Eveneens een uitstekend bewaarpotentieel.

 

KLIK HIER VOOR DE UITGEBREIDE PROEFNOTITIES EN VOOR DE OOGSTRAPPORTEN

 

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE WIJNEN VAN GAJA UIT PIEMONTE EN VOOR DE VERKOOPADRESSEN