Scores voor Ca’Marcanda

Gaja Ca’Marcanda Camarcanda

Gaja Ca’Marcanda Camarcanda

Gaja Ca’Marcanda Camarcanda

“Dit is een prachtig wijnjaar dat zich prachtig blijft ontwikkelen. Ik heb een extra punt toegevoegd aan mijn score sinds de laatste keer dat ik de 2019 Bolgheri Rosso Camarcanda proefde, om het grote potentieel van dit wijnjaar te onderstrepen. Deze wijn zou wettelijk gezien een Bolgheri Superiore kunnen zijn, maar Angelo Gaja gebruikt liever geen kwalificerende wijntermen als Superiore, Classico of Riserva in zijn verschillende wijnprojecten die zich uitstrekken van Piemonte tot Toscane tot de Etna. Semantiek terzijde, dit is een prachtige wijn – zeker een van de beste die bij Ca’ Marcanda wordt gemaakt – met een indrukwekkende intensiteit en balans. Donker fruit en bramen contrasteren met kruiden, tabak, gegrilde rozemarijn en mediterrane bramen. De oogst van 2019 werd gekenmerkt door gunstige weersomstandigheden en “precies de juiste hoeveelheid regen”, aldus Gaja.” Bewaarpotentieel: 2024-2044

97

Robert Parker

Gaja Ca’Marcanda Magari

Gaja Ca’Marcanda Magari

Gaja Ca’Marcanda Magari

“De 2020 Bolgheri Rosso Magari bestaat uit Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, met de Franc in een leidende positie met 60% tot 65%. Geboren in een wijnjaar met veel zon en helderheid van de Tyrrheense Zee op slechts enkele kilometers afstand, is deze editie van Magari bijzonder rond, volumineus en vlezig. Het wijnjaar 2020 wordt elders in Toscane als tamelijk warm beschouwd, maar was hier langs de Toscaanse kust in feite meer binnen de perken dankzij sterke dag- en nachtverschuivingen en een koele lente. Het jaar kende ook genoeg regen op de juiste momenten om een stressvrije fruitrijping te verzekeren. De wijn opent met donkere bramen en zoete specerijen, met een zeer gepolijste en zijdeachtige kant aan de robuuste fruitconcentratie.” Bewaarpotentieel: 2022-2035

94

Robert Parker

Over Ca’Marcanda

In de Maremma-streek bij Bolgheri binnen de gemeente Castagneto Carducci, wordt Angelo Gaja in 1996 eindelijk eigenaar van een tweede bezit in Toscane: Ca’Marcanda. De naam van zijn nieuwste project refereert aan de eindeloze onderhandelingen die Angelo voerde voor hij dit stuk land kon kopen.

Tot aan de jaren 30 van de vorige eeuw was deze regio een overwegend moerasachtig gebied zonder wijnbouw. Maar nadat was ontdekt dat op wat grotere hoogte de bodem en het klimaat hier zeer geschikt zijn voor cultivatie van met name cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en syrah vestigden zich steeds meer wijnbedrijven in het gebied.

Omdat Bolgheri geen wijntraditie kent, genieten producenten een hoge mate van vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Zo konden dus wijnen geproduceerd worden in de stijl van rode Bordeaux, de streek die door zijn ligging en klimaat grotendeels model stond voor veel Italiaanse wijnen in de omgeving van Bolgheri.

Hiernaast plantte een enkele wijnproducent ook de autochtone sangiovese aan. Zo ontstonden door assembleren overwegend ‘internationale’ wijnen maar met een Italiaans accent. Angelo Gaja behoort ook tot de selecte groep van vooraanstaande wijnmakers die zich bezighouden met de productie van dit nieuwe type Italiaanse wijn. En met succes getuige zijn Promis, Magari en Camarcanda.

Ca’Marcanda bestellen?

Bekijk het assortiment van Gaja Ca’Marcanda hieronder of ga direct naar de bestelsite.