Met trots presenteren wij La Cuvée, de vernieuwde Champagne Brut van Laurent-Perrier. Niet alleen de naam en het uiterlijk zijn nieuw, ook de champagne zelf heeft een paar wezenlijke veranderingen ondergaan. Onder leiding van keldermeester Michel Fauconnet heeft het team van Laurent-Perrier bijna vijftien jaar gewerkt aan de vernieuwing van deze brut champagne.

 

Nieuw is in de eerste plaats het label, dat nu ovaal van vorm is en meer elegantie uitstraalt. De belangrijkste veranderingen zitten echter niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de fles.

Laurent-Perrier was al beroemd om zijn hoge percentage chardonnay in een aantal cuvées. Chardonnay zorgt voor frisheid en verfijning, en dat is nu precies het kenmerk van de champagnes van Laurent-Perrier. Waar champagnehuizen gemiddeld zo’n 30% chardonnay aan de blend van hun brut champagne toevoegen, gebruikte Laurent-Perrier altijd al 50%. Dat percentage is nu verhoogd naar 55%. Het percentage pinot meunier is teruggebracht tot 10% en pinot noir vult de blend aan met een ongewijzigde 35%. De toegenomen frisheid en verfijning worden nog eens versterkt doordat Laurent-Perrier ook de dosage heeft verlaagd tot 8 gram suiker per liter. De champagne is dus een tikje droger geworden. Tegelijkertijd rijpt La Cuvée langer op zijn gistcellen dan voorheen de Brut: maar liefst 48 maanden, bijna drie keer zo lang als de verplichte minimale rijpingstijd. Een langere rijping op de lie zorgt voor meer complexiteit en een breed smaakpalet. Voor La Cuvée zijn de druiven afkomstig van meer dan 100 crus. Een belangrijke verandering is ook dat alleen nog maar het sap van de eerste, lichte persing wordt gebruikt: de vin de cuvée, het sap met de mooiste kwaliteit. De vin de taille, het resultaat van de tweede, zwaardere persing en minder verfijnd, wordt in La Cuvée helemaal achterwege gelaten. Dit betekent dat zo’n 80% van het totale druivensap in deze champagne terechtkomt.

Het resultaat is een licht goudkleurige champagne met een fijne en lang aanhoudende mousse, en een delicaat aroma met frisse citrus, witte bloemen, perzik en wit fruit. Een perfect evenwicht tussen frisheid, verfijning en een intens fruitige afdronk. La Cuvée is het perfecte aperitief, maar ook een ideale begeleider van gevogelte en mooie vissoorten.

Naast de brut champagne La Cuvée hebben ook andere champagnes van Laurent-Perrier een nieuw uiterlijk gekregen, namelijk de Ultra Brut, de Brut Vintage en de Demi-Sec. De laatste champagne heeft tevens een nieuwe naam gekregen: Harmony. De samenstelling en smaak van deze champagnes zijn ongewijzigd gebleven. Goed om te weten dat de Brut Vintage 2007 inmiddels bij ons verkrijgbaar is, en dat deze champagne én de Cuvée Rosé Brut voortaan geleverd worden in een gratis luxe geschenkverpakking!

 

Klik hier voor alle champagnes van Laurent-Perrier en voor de verkoopadressen.