In 2016 leek in Barolo werkelijk alles op zijn plek te vallen. “Het juiste moment op de juiste plaats”, aldus Antonio Galloni van wijnmagazine Vinous. Oogstjaar 2016 had alles in huis voor het realiseren van grootse, zeg maar gerust spectaculaire wijnen! Of, om nogmaals Antonio Galloni te citeren: “… a vintage full of truly spectacular, breathtaking wines that captures all the pedigree that Nebbiolo and Barolo are capable of.”

PERFECTE CONDITIES

2016 was een klassiek jaar met een late rijping van de toch al laat rijpende nebbiolo. Het was een overwegend droog en warm jaar, maar zonder excessieve temperaturen. Goed getimede regenbuien in juli en augustus zorgden voor de juiste balans. Maar het meest bepalend voor deze uitzonderlijke oogst waren de koele avonden in september. Hierdoor werden de perfecte condities voor een klassieke late oogst in oktober gecreëerd.

De kwaliteit van de Barolo’s uit 2016 is dus meer dan uitmuntend. De wijnen hebben een onberispelijke balans, prachtige zuurgraad en een buitengewoon mooie tanninestructuur. Enigszins vergelijkbaar met vintage 2008, maar dan met meer body en structuur. Voor veel wijnmakers is 2016 niet alleen een fantastisch oogstjaar, maar ook een carrièrebepalend jaar waarin velen kunnen terugkeren naar een klassieke stijl Barolo. Veel wijnhuizen in Barolo zitten sowieso al in het proces van een terugkeer naar de klassieke stijl.

LUIGI EINAUDI: AMBITIEUS EN KLASSIEK

Dat geldt ook voor Luigi Einaudi, dat met de nieuwe wijnmaker niet alleen weer klassieke Barolo is gaan maken, maar tevens de kwaliteit flink heeft opgeschroefd. Daarbij is er een aantal nieuwe wijnen aan de reeks toegevoegd en zijn er met de aankoop van nieuwe wijngaarden nog veel meer in de maak. Niet voor niets krijgt Einaudi de laatste jaren zeer hoge beoordelingen en vallen de wijnen regelmatig in de prijzen.

Vintage 2016 is wat dat betreft de kers op de taart. De vier Barolo’s die wij in het assortiment hebben, krijgen van – wederom – Antonio Galloni van Vinous fantastische beoordelingen. Ludo is een blend van druiven afkomstig van verschillende wijngaarden. Costa Grimaldi, Cannubi en Bussia zijn single vineyard Barolo’s.

Antonio Galloni (Vinous) over Luigi Einaudi Barolo 2016:

BAROLO LUDO

90 punten

“Einaudi’s entry-level 2016 Barolo Ludo is juicy and inviting, which make it an excellent choice for drinking now and over the next handful of years, give or take. Sweet red cherry, spice and floral notes are nicely pushed forward. Short macerations of 21 days bring out the fruit and a lovely sense of mid-weight structure, along with silky tannins that make the 2016 easy to drink and appreciate, even at this early stage.”

BAROLO TERLO VIGNA COSTA GRIMALDI

91 punten

 “The 2016 Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi is a pretty, translucent wine, and also a very good example of where Einaudi is headed stylistically. Dried red cherry, mint, wild herbs and crushed flowers are all nicely lifted. In this vintage, the Terlo comes across as quite perfumed, but also lacking some of its customary depth on the mid-palate. It will be interesting to see if the wine fleshes out a bit more in bottle, or if it is destined to remain classically austere.”

BAROLO CANNUBI

94 punten

 “The 2016 Barolo Cannubi is ample and generous, with terrific textural resonance and breadth. Ripe dark cherry, plum, spice, licorice, new leather and menthol all flesh out in a supple, racy Barolo loaded with class and personality. The 2016 is rich, sensual and wonderfully inviting.”

BAROLO BUSSIA

95 punten

 “The 2016 Barolo Bussia is laced with a whole range of sweet floral and balsamic overtones, along with striking underpinnings of structure and tannin that give the wine its shape. A wine of energy, tension and nuance, the Bussia is just superb in 2016. Time in the glass brings out its ample, expansive richness. I can’t wait to see how it ages.”

5 VOORWAARDEN VOOR EEN GROOTSE BAROLO VINTAGE

  • Een lang groeiseizoen. Alleen dan komt de nebbiolo tot volledige rijping.
  • Grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zorgen voor aromatische complexiteit en kleur.  
  • Afwezigheid van extreem weer zoals vorst en hagel. Nebbiolo is een gevoelige druif die snel beschadigt.
  • Stabiel weer in de laatste maand voor de oogst is cruciaal voor een gezonde oogst.
  • Een late oogst, bij voorkeur in oktober, omdat de laatste rijping plaatsvindt op de korte dagen in september en oktober en niet op de lange, hete dagen in augustus.