Barolo 2019

Jaargang 2019 zag er in het Barolo gebied op het eerste gezicht uit als een lastig jaar. Het voorjaar was relatief droog, het warme weer begon al vroeg en de maand mei zag veel regen. Toch stopte de neerslag uiteindelijk, kwam de zon door en kende het seizoen een geweldige afsluiting met zachte dagen en koelen nachten die het seizoen verlengden.

De oogst in 2019 eindigde op 20 oktober waardoor de druiven een lang groeiseizoen hadden waarin de neerslag goed was verdeeld. In vergelijking met de meest recente (nog te bottelen) wijnjaren 2021 en 2022, die werden getroffen door droogte, begon 2019 met goede waterreserves voor de wijnstokken dankzij veel regen en sneeuw gedurende de winter. Dit is cruciaal voor het opslaan van water in de steile, verweerde, arme bodems van de Barolo-heuvels.

Dankzij de goede verdeling van de neerslag en het drogere laatste deel van het seizoen, is 2019 een geconcentreerde jaargang met veel complexiteit en het vermogen om goed te ouderen. De Barolo’s van 2019 hebben levendige zuren, een mooie structuur en veel kracht: precies zoals de klassieke Barolo bedoeld is.

Goed om te weten: Aldo Fiordelli gaf Barolo 2019 namens Decanter vijf van de vijf sterren.

Luigi Einaudi Barolo 2019

Matteo Sardagna Einaudi, eigenaar van Luigi Einaudi, is erg tevreden over de kwaliteit van Barolo 2019. De wijnen hebben veel karakter, zijn elegant en zeer expressief. 2019 is volgens Matteo rijker, meer gestructureerd en diepgaander dan 2018. Jaargang 2019 heeft dan ook iets meer tijd nodig om tot zijn recht te komen en kun je dus gerust een aantal jaren (± 10 jaar) wegleggen. In de video hieronder vertelt Matteo je graag meer over de karakteristieken van de verschillende Cru’s.

Luigi Einaudi Barolo Bussia

Luigi Einaudi Barolo Bussia

Luigi Einaudi Barolo Bussia

“The 2019 Barolo Bussia is incredibly tight and austere. Dark red cherry fruit, sage, blood orange, mint and cinnamon open gradually as the 2019 starts to who its stuff with some aeration. Complex and mysterious, the Bussia is full of intrigue.” – Antonio Galloni (Vinous)

92

Vinous

95

Robert Parker – Monica Larner

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

Luigi Einaudi Barolo Cannubi

“The 2019 Barolo Cannubi is another very tightly wound wine in this range. Sweet macerated cherry, spice, cedar, tobacco and licorice give the 2019 lovely inner sweetness. The 2019 is marked by considerable youthful austerity and plenty of tannin at this stage. Hopefully more Cannubi sensuality will emerge over time.” – Antonio Galloni (Vinous)

91

Vinous

96

Robert Parker – Monica Larner

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

Luigi Einaudi Barolo Monvigliero

“The 2019 Barolo Monvigliero exudes depth and character. like all of these Barolos, the 2019 is quiste austere in the early going. Time in the glass brings out the wine’s natural volume and a good bit of whole cluster savoriness as well. The 2019 is very clearly an infant, but it is quite promising. Dried herbs, rose petal, mint, sage and dried herbs lend aromatic presence to this super-expressive Barolo.” – Antonio Galloni (Vinous)

92

Vinous

96

Robert Parker – Monica Larner

Luigi Einaudi Barolo Villero

Luigi Einaudi Barolo Villero

Luigi Einaudi Barolo Villero

“The 2019 Barolo Villero is a wine of substance and power. Its breath and overall textural resonance make a strong first impression. Black cherry, menthol, licorice, spice, lavender and dried herbs all build effortlessly. This potent, classically built Barolo from Einaudi is going to require a measure of patience.” – Antonio Galloni (Vinous)

92

Vinous

97

Robert Parker – Monica Larner

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

Luigi Einaudi Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi

“The 2019 Barolo Terlo Vigna Costa Grimaldi is a potent, austere wine. Clean mineral notes and bright acids give the Terlo quite a bit of drive. Red-toned fruit, chalk, mint, white pepper, orange peel and dried herbs give this nervous, mid-weight Barolo a good deal of flavor complexity and overall nuance. It will be interesting to see how this ages.” – Antonio Galloni (Vinous)

91

Vinous