Andrea’s familie verbouwt al meer dan 200 jaar wijn in het hart van Piemonte. Door zijn jarenlange ervaring in het verbouwen van de barbera-druif op verschillende terroirs, kun je hem met recht de barbera-koning noemen. In de kelder van Villa Giada worden de wijnen dusdanig gevinifieerd dat alle eigenschappen van het specifieke terroir tot uitdrukking komen. Door zijn natuurlijke stijl van wijn maken, vertellen zijn wijnen het verhaal van de Langhe en Monferrato en laten ze je bij elke slok in gedachten afreizen naar Piemonte.

Villa Giada

Villa Giada ligt op de grens van de Langhe en Monferrato. Op de glooiende heuvels ten oosten van Asti staan de wijngaarden van Andrea Faccio met barbera aangeplant. Andrea Faccio wordt wereldwijd geroemd om zijn Single Vineyard barbera’s die afkomstig zijn uit de Asti-zone en het Nizza Monferrato gebied. De bijna dertig hectare wijngaarden die het domein telt, bevindt zich rond enkele boerderijen. Het op 320 meter boven de zeespiegel gesitueerde Cascina Ceirole in Canelli is met zeven hectare druivenstokken en een rijpingskelder dé plek waar het bedrijf eind achttiende eeuw ontstond. De gerenoveerde en uitgebreide Villa Giada in de heuvels doet dienst als hypermoderne wijnkelder. Cascina del Parroco bevindt zich met vier hectare in Calosso, op een plateau dat uitkijkt over de Nizzarivier. Cascina Dani in Agliano Terme voorziet, met zijn veertien hectare zand- en kleirijke wijngaarden, in de druiven voor Barbera. Daarnaast zorgen enkele andere percelen voor aanvulling van verschillende autochtone variëteiten.

Barbera d’Asti DOCG

De beste barbera’s zijn afkomstig uit de DOCG Barbera d’Asti. Ze zijn vaak aromatisch in hun jeugd met tonen van kersen, pruimen, zwarte bessen, gekonfijt fruit, specerijen en bloemen. Hoe ouder ze worden, hoe meer de tonen van kaneel en cacao naar voren komen. Er komen levendige en energieke wijnen uit de Asti DOCG waarvan de Quercia een prachtig voorbeeld is.

De Quercia 2020 is een Barbera d’Asti waarvoor de beste druiven van de oudste wijnranken worden geselecteerd, De wijngaard is gelegen in Calosso en de bodem bestaat voornamelijk uit mergel en kalk. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks en de wijn verblijft twaalf maanden op eikenhouten vaten. Dit resulteert in een dieprode wijn met aroma’s van intens rood fruit. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rust dan nog enige tijd op fles in de kelder. Deze gastronomisch inzetbare wijn is intens aromatisch met tonen van rijpe kersen, rode vruchten en specerijen. Quercia is een Barbera die enige jaren rijping nodig heeft om al zijn geheimen prijs te geven.

Ideaal bij stevige gerechten uit de Noord-Italiaanse keuken, zoals rijkgevulde pasta’s, vleesschotels en (veder)wild.

Nizza DOCG

Het productiegebied van Nizza DOCG beslaat achttien gemeenten die rondom de gelijknamige rivier liggen. Hier maakt men uitsluitend wijnen van de barbera-druif. De bodem bestaat uit kalksteen, klei en calcium, wat zorgt voor een rijke smaak en een complex fruitig boeket. Doordat Nizza één van de warmste delen van de Barbera d’Asti DOCG is, brengt het de meest rijpe barbera voort. De combinatie van bodem en klimaat zorgt voor krachtige wijnen met een groot bewaarpotentieel. Na de oogst kunnen ze wel 8-10 jaar (!) bewaard worden. Het dorp Agliano Terme in Piemonte, waar de wijngaarden van Villa Giada liggen, is erkend als het beste terroir van Nizza DOCG. De beste wijnen komen rechtstreeks uit dit gebied, zo ook de ‘Dani’ en de ‘Dedicato a…’.

Dani 2020 is een traditionele Barbera afkomstig uit de Cru ‘Dani’ in Agliano Terme, de bodem bestaat hier uit kalkrijke mergel en klei en de wijngaarden liggen op het zuidwesten. Na fermentatie rijpt de wijn 12 maanden in kleine eikenhouten vaten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld en rijpt nog enige tijd op fles. Intens en aromatisch met aroma’s van bosvruchten, morellenkersen, zoethout, specerijen en balsamico. Door de houtrijping heeft de wijn een subtiele kruidige afdronk, een volle body en een rijke, gulle smaak.

Heerlijk in combinatie met rijke pasta’s, gegrilde ossenhaas of gerechten met paddenstoelen.

Dedicato a… 2019 is een complexe terroirwijn afkomstig van de oudste Nizza-wijngaard in Agliano Terme, de bodem bestaat hier voornamelijk uit kalkhoudende mergelgrond met klei. Begin oktober vindt de oogst plaats, als de druiven lichtjes overrijp beginnen te worden. Na de fermentatie rijpt de wijn maar liefst 18 maanden op kleine eikenhouten vaten en aansluitend een jaar op fles. Hierdoor is hij intens en aromatisch met een rijke structuur en een volzachte smaak. Je proeft donkere kersen, zoethout, tabak, cacao, specerijen en balsamico. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.

Serveer hem bij mooie gerechten met rood vlees, stoofpotten en pasta met paddenstoelen of truffel.

Lees meer over hoe Andrea het geheim van de Nizza DOCG ontrafeld vanaf pagina 18 in de najaarseditie van het Family Owned Magazine.