Wat de Gaja’s betreft, die Pieve Santa Restituta in 1994 aan hun portfolio toevoegden, vertoont wijnjaar 2020 overeenkomsten met 2015 en 2016: overwegend warm, maar zonder extreme temperaturen. De opbrengst lag ongeveer 15% lager dan normaal, wat resulteerde in wijnen met een opvallende structuur en concentratie. De tannines zijn elegant en zachtzoet van karakter. De wijnen tonen een overvloed aan fruit, een mooie balans in zuren en een intense robijnrode kleur.

Vintage 2020

Het wijnjaar 2020 begon met een indrukwekkende hoeveelheid regen in november 2019, maar daarna volgde een droge winter met milde temperaturen. In maart daalde het kwik plotseling tot -5°C, wat zorgde voor lichte vorstschade, net na het snoeien. Gelukkig herstelde het klimaat zich snel: de lente en zomer brachten warme dagen en koele nachten, ideaal voor de ontwikkeling van aroma’s en structuur in de druiven.

De Tramontana-wind bracht verkoeling vanuit de Apennijnen, terwijl de temperatuur op 12 september piekte tot 31°C. Een perfecte combinatie voor de Sangiovese-druiven om hun optimale rijpheid te bereiken. Op 15 september begon de oogst bij Pieve Santa Restituta. De trossen waren klein en luchtig, met intens geconcentreerde bessen vol suikers en polyfenolen – een belofte voor wijnen van uitzonderlijke kwaliteit en elegantie.

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino

In de neus domineren frisse fruitaroma’s, met tonen van kers en kleine bessen, aangevuld met elegante hints van roos, geranium en een subtiele toets van cederhout. In de mond presenteert de wijn zich krachtig, vol en fris, met genereuze, zijdezachte tannines die zorgen voor een romige en licht zoete textuur. Naarmate de wijn zich ontwikkelt, komen smaken van gedroogd fruit naar voren, gevolgd door een hartige afdronk met een aangename, middellange lengte.

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Rennina

James Suckling: ‘Aromas of dark fruit, mushrooms and rich earth follow through to a full body with creamy, round tannins that are long and beautiful. Deep fruit and a polished, velvety texture. Excellent depth and intensity to this. Drink after 2027.’

96

James Suckling

94

Monica Larner (The Wine Advocate)

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino Sugarille

James Suckling: ‘Blackberry, tobacco, cedar, dark-earth and walnut aromas follow through to a full body with chewy tannins and a flavorful finish. A little austere at the end. Very structured. Needs three or four years to soften.’

95

James Suckling

95

Monica Larner (The Wine Advocate)