De afgelopen twaalf jaar hebben verscheidene wijnboeren binnen de AOC, waaronder Domaine Ferret, zich ingezet om de Premier Cru’s van Pouilly-Fuissé op de kaart te zetten. Hierbij hebben zij de reputatie, het gebruik en de natuurlijke kenmerken van de verschillende percelen in kaart gebracht. Dankzij de constante kwaliteit en complexiteit van de wijnen mogen 22 climats in Pouilly-Fuissé zich vanaf jaargang 2020 officieel Premier Cru noemen. Ze vertegenwoordigen 24 procent van het AOC-gebied: 194 hectare verspreid over de gemeenten Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly en Vergisson.

Premier Cru-regels

Met een Premier Cru-status komen ook nieuwe regels:

  • De maximumopbrengst is 56 hl/ha;
  • Er moet een verplichte rustperiode van 3 jaar tussen het rooien en heraanplanten zitten;
  • Er mag geen gebruik worden gemaakt van chemische onkruidverdelgers;
  • De wijnen moeten rijpen tot minimaal 1 juli het jaar na de oogst.

Een stukje geschiedenis

Het ontbreken van Premier Cru-wijngaarden in Pouilly-Fuissé is te wijten aan de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 40 konden de Duitsers in bezet Frankrijk ‘gewone’ wijnen zomaar in beslag nemen, maar voor geclassificeerde wijnen moesten ze betalen. Op dat moment was de enige classificatie die boven ‘gewone’ wijnen stond de Bourgogne Grand Cru. Premier Cru bestond toen nog niet.

In 1941 werden alle appellations gevraagd een lijst op te stellen van climats die 1ers Crus konden worden. Ze dienden allemaal een lijst in van wijngaarden die in oktober 1943 officieel tot Premier Cru werden benoemd. Mâconnais was het enige deel van Bourgogne dat niet in ‘bezet Frankrijk’ lag, maar in ‘vrij Frankrijk’: in zekere zin geïsoleerd van de rest van Bourgogne. Dat is wellicht de reden waarom Pouilly-Fuissé, verrassend genoeg, geen lijst van Climats stuurde en geen 1ers Crus had in 1943.

Domaine Ferret

Binnen ons assortiment bieden wij een vijftal Pouilly-Fuissé wijnen van Domaine Ferret waarvan er drie afkomstig zijn uit de nieuw gevestigde Premier Cru’s. De cuvées van Domaine Ferret staan aan de top van de appellation. Hun karakter, hun rijpheid en hun voortreffelijke mineraliteit laten niemand onberoerd. Wijnmaker Audrey Braccini van Domaine Ferret, en tevens hoofd van de Premier Cru-stuurgroep, is dan ook erg trots op de toekenning van de Premier Cru-status:

“Van alle Bourgondische appellations is Pouilly-Fuissé ongetwijfeld de meest gevarieerde in termen van geologie, met een mix van kalkbodems met kleigronden van mergel, leisteen of zandsteen. De kennis van dit geologische mozaïek waarop de oude Chardonnay-wijnstokken zich ontwikkelen, heeft in grote mate bijgedragen tot de kwaliteit en de complexiteit van de wijnen die er worden geproduceerd.”Audrey Braccini

Wijnmaakster Audrey Braccini van Domaine Ferret

Premier Cru-wijnen van Domaine Ferret

De nieuw geclassificeerde Premier Cru-wijnen van Domaine Ferret stellen wij graag aan u voor:

Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos de Jeanne 1er Cru

De Clos de Jeanne is afkomstig van het beste perceel van Domaine Ferret dat vernoemd is naar voormalig eigenaresse Jeanne Ferret. De wijn is zowel krachtig als elegant en heeft levendige tonen van amandel en abrikoos en een verfijnde mineraliteit. De afdronk is verfrissend en uitzonderlijk lang. Culinair breed inzetbaar bij gevogelte, kreeft, visgerechten en romige kazen. Serveer op een temperatuur van 12-14°C.

Pouilly-Fuissé Hors Classe Les Ménétrières 1er Cru

Rijke, maar gebalanceerde wijn afkomstig van druivenstokken van ruim dertig jaar oud. De wijn heeft subtiele houttonen, wit fruit, een frisse aanzet met een ronde smaak en een lange afdronk.

Dankzij zijn rijkdom en balans combineert deze wijn geweldig met verfijnde klassieke gerechten zoals tong à la meunière, gegrilde kreeft, zeebaars, kip met porcini, witschimmelkazen zoals Vacherin Mont d’Or en geitenkaas.

Pouilly-Fuissé Hors Classe Tournant de Pouilly 1er Cru

Prachtige Pouilly-Fuissé afkomstig van een één hectare tellende wijngaard van Domaine Ferret. Denk aan tonen van citroenschil, witte bloesem, abrikoos, vanille en amandelspijs. Zeer geconcentreerde wijn met een lange, mineralige afdronk.

Door zijn rijkdom verdient de Tournant de Pouilly het om gecombineerd te worden met zeer fijne gerechten. Denk aan ravioli met coquilles, tarbot met hollandaisesaus of parelhoen met morilles.

Bekijk het assortiment van Domaine Ferret hieronder of ga direct naar de bestelsite.

Domaine Ferret

De geschiedenis van Domaine Ferret is sinds 1840 onlosmakelijk verbonden met de traditie van een vrouwelijke wijnmaker. Achtereenvolgend werd het domein geleid door de vrouwen van de familie Ferret, die hard hebben gewerkt om erkenning te krijgen voor de wijnen van de Pouilly-Fuissé appellation. Nadat het domein tot 1993 in handen was van de legendarische wijnmaakster Jeanne Ferret, en vervolgens tot 2006 in handen van haar dochter Colette, werd het wijnhuis in 2008 aangekocht door Louis Jadot. Om de traditie in stand te houden, vertrouwden zij de teugels toe aan de jonge en briljante oenologe Audrey Braccini, die de unieke stijl van de vrouwelijk lijn graag voortzet.

De wijngaarden van Domaine Ferret