De Catalaanse Associatie van Sommeliers heeft Ramón Roqueta uitgeroepen tot Winemaker of the Year. Ramón Roqueta (1980) staat sinds 2009 aan het hoofd van de groep Roqueta Origen, het moederbedrijf van verschillende wijnhuizen uit Catalonië: Synera, Ramón Roqueta, Abadal en LaFou.

np-ramon-roqueta-5-generacion-de-roqueta-origen-galardonado-mejor-en

 

Ramón Roqueta, vijfde generatie van de familie Roqueta.

De wijnen van Roqueta Origen kenmerken zich door een grote diversiteit. Zo zijn Synera en Ramón Roqueta uitstekende huiswijnen uit Catalunya, geschikt voor ieder moment. De wijnen van Abadal uit Pla de Bages zijn van grote klasse en een verrijking voor iedere wijnkaart. La Fou is een boutique winery binnen Roqueta Origen afkomstig uit Terra Alta.

Abadal is een project dat in 1983 is gestart onder leiding van Valentí Roqueta, de vader van Ramón. Als een van de pioniers van het gebied herontdekte hij het potentieel van de streek en besloot hij om bij Abadal alleen wijnen te maken van druiven die van oudsher in de streek voorkomen. Denk hierbij aan inheemse rassen zoals picapoll, macabeu en sumoll, maar ook de door Catalunya geadopteerde Franse rassen: chardonnay, sauvignon blanc en cabernet sauvignon. Pla de Bages is een wijngebied met een rijke historie die terug gaat tot de 10e eeuw.

In 2007 was het Ramón Roqueta zelf, die LaFou Celler in Terra Alta startte. Hier worden geconcentreerde wijnen gemaakt met veel smaak. Net als bij alle andere wijnen van Roqueta Origen gaan bij LaFou traditie en authenticiteit hand in hand met de modernste wijnbouw en vinificatietechnieken.

Als vijfde generatie binnen een grote wijnfamilie heeft Ramón Roqueta groot respect voor lokale tradities en gebruiken. Dankzij zijn talent, passie en vakkundigheid weet hij als geen ander het terroir te laten spreken in de wijnen van Roqueta Origen.

ramon-en-valenti-roqueta

 

Ramón en vader Valentí Roqueta bij Abadal in Pla de Bages. Een wijnstreek met rijke historie.