In zijn rubriek Wine Society in Perswijn doet Master of Lunch René van Heusden verslag van de betere – en minder geslaagde – proeverijen, master classes en lunches. De Gaja Masterclass van Kwast Wijnkopers die onlangs hoogstpersoonlijk werd gegeven door Gaia Gaja in Restaurant Joelia te Rotterdam, is door René van Heusden uitgeroepen tot “mooiste partijtje van het jaar”.

Hieronder het fragment “Dromen met Gaia (dankzij Jaap)” uit zijn column over de Gaja Masterclass en lunch:

 

ws-gaja-martijn-kwast-gaia-gaja-jaap-kwast-600

Martijn Kwast, Gaia Gaja en Jaap Kwast

 

In een jaar kan maar een partijtje het mooiste zijn. Dit jaar gaat die onderscheiding naar de waarlijk magnifieke lunch die Jaap Kwast en zijn zoon Martijn organiseerden om de gastronomische kwaliteiten van de wijnen van Gaja te demonstreren. Hun Kwast Wijnkopers, naar het opschrift van de  verstrekte bedrijfsbalpen ons leerde ‘Family Owned Since 1978’, is daar namelijk importeur van. Zonder eten zijn die wijnen al een feestje, maar dat is voor Jaap niet genoeg. Wij hebben hem door de jaren heen leren kennen als een man van goede smaak die niet kinderachtig doet wanneer er een partijtje in stijl georganiseerd dient te worden. Geen rösti en slachtafval dus bij grootse wijnen als die van Gaja, maar de creaties van chefs als Mario Ridder.

ws-gaja-mario-ridder-600

Mario Ridder

 

Wat ons betreft is die met zijn Rotterdamse etablissement Joelia * wel weer toe aan een tweede ster, al was het maar om wat hij met langoustine weet te doen. En met witte truffel. Maar dat terzijde. In het glas, na de onvermijdelijke champagne van Laurent-Perrier, wat fijne witjes uit de stal van Gaja, gevolgd door Barbaresco, Brunello en Sperss. Niet onaardig voor een druilerige doordeweekse dag, zeggen we dan. De mooiste wijn? Barbaresco 1996 uit de privékelder van de gastheer. Magnifiek!

ws-gaja-gaia-gaja-600

Gaia Gaja

 

En dan de uitleg bij al dat lekkers van niemand minder dan diva Gaia Gaja zelf! Aan wier zijde wij een middaglang mochten wegdromen en even de vulgariteit van het huidige tijdsgewricht vergeten. Wat een verrukkelijke Vrouw, met dat onwaarschijnlijk sexy Italiaanse accent in haar Engels… Daarom geven wij nooit droge boekhouderpunten aan wijn. Beleving, daar gaat het om!

ML: ♥♥♥

René van Heusden ML

 

Het complete artikel van René van Heusden is hier te lezen.