Antonio Galloni, de beroemde wijnschrijver van wijnblog vinous.com, proefde de nieuwste release van de legendarische Champagne Salon. Zijn reactie spreekt boekdelen: “The just-released 2004 looks like it will take its place among the truly epic editions of Salon.”

coffret-salon2004-couche-1

 

“Bright, tense and crystalline, with all of the energy that is typical of both Salon and the vintage in the Côte des Blancs, the 2004 bristles with superb precision and cool, pulsating minerality.”

Champagne Salon. Hoe was het ook alweer? 

Aan het begin van de twintigste eeuw ontstond Champagne Salon als het product van één man, uit één regio, van één Cru, van één druivenras en uit één oogstjaar. De estheet en Champagne-liefhebber Aimé Salon creëerde Champagne Salon in beginsel voor zichzelf en zijn naaste vrienden. De gebruikte chardonnaydruiven waren (en zijn nog altijd) afkomstig uit uitsluitend de Côte des Blancs, om precies te zijn uit het dorpje Le Mesnil-Sur-Oger. Champagne Salon ziet alleen het levenslicht in exceptionele oogstjaren.

aime-salon

 

In eerste instantie werd Salon alleen geschonken bij de puissant rijke Monsieur Aimé Salon thuis, of in de Parijse eetgelegenheid Maxim’s, waar hij regelmatig kwam.

De 39e vintage

Sinds 1905 werden slechts negenendertig oogsten goed genoeg bevonden om onder het etiket van Salon op de markt te komen! Het is dan ook een welhaast mythische naam onder de liefhebbers van topchampagne. Champagne Salon is het ‘zusterhuis’ van het even verderop gelegen Delamotte.

maison-salon

 

Als Salon geen Vintage uitbrengt, worden de druiven gebruikt voor de productie van Delamotte. Beide champagnes worden gemaakt door Chef de Caves Michel Fauconnet.

Kleine productie, grote kwaliteit

De totale productie van Salon bedraagt gemiddeld 50 tot 60.000 flessen per uitgebrachte Vintage. Oogstjaar 2004 is nog gelimiteerder met een productie van slechts 46.000 flessen. Voor Champagne-begrippen is Salon een uitzonderlijk klein huis, hetgeen uiteraard bijdraagt aan de schaarste en de wereldwijde vraag naar deze mythische champagne.

salon-kelder-2004

 

Vintage 2004 heeft een miniscule productie van slechts 46.000 flessen die worden verspreid over de meest exclusieve wijnspeciaalzaken en horecabedrijven ter wereld. 

Per fles verkrijgbaar

Kwast Wijnkopers is de exclusieve importeur van de champagnes van Salon en Delamotte. Vanwege het exclusieve karakter van Salon wordt deze ook per fles verkocht.

caisse-bois-coffrets-salon-2004-1