VVOP is sinds 2022 een nieuwe categorie port, bestaande uit ports van ongeveer 80 jaar oud. Deze unieke blend is een van oudste ports die tot nu toe door Taylor’s is uitgebracht: sommige ports liggen al sinds de Tweede Wereldoorlog te rijpen.

“Het proeven van de Taylor’s VVOP is een zeldzaam voorrecht”, aldus Adrian Bridge, directeur van Taylor’s. “Deze VVOP is afkomstig uit Taylor’s schatkamer van zeer oude, vatgerijpte reserves en bevestigt Taylor’s positie als marktleider op het gebied van de beste, zeer oude, in vat gerijpte ports.”

De Taylor’s VVOP wordt gepresenteerd in een op maat gemaakte karaf en een elegante luxe houten kist.

Proefnotities

De leeftijd van deze betoverende port is direct duidelijk. Het laat het hoogtepunt zien dat port kan bereiken na lange houtrijping, vooral wanneer ook de kunst van het blenden goed wordt beheerst. De neus is intens maar fijn met delicate aroma’s van butterscotch, gedroogde vijg en versgemalen koffie vermengd met marsepein en rozijn. In de smaak proef je ook frisse tonen van sinaasappelschil en abrikoos. Hints van vanille, cederhout en kaneel zorgen voor een subtiele kruidigheid. Deze port heeft een lange, zijdezachte afdronk. Zeer weinig ports behouden zoveel evenwicht en finesse na zoveel jaar rijping op vat.

Serveer de Taylor’s VVOP op 12-16°C na een maaltijd, of als een dessert op zich. Maar gezien de ongelooflijke frisheid, heldere zuren en concentratie zal deze port ook prachtig combineren met vijgen, amandelen en karamel. Denk ook aan een crème brûlée of wilde aardbeien. Drink deze port binnen twee maanden na openen.

Over Taylor’s Port

Taylor’s is een van de oudste historische portwijnhuizen, opgericht in 1692. Als familiebedrijf is het gespecialiseerd in de productie van port van de hoogste kwaliteit – vanaf de aanplant van de wijnstokken tot de productie, rijping en botteling van de wijnen. De familie zet zich al jaren in om de unieke natuur van de Douro vallei te beschermen door verantwoorde en duurzame wijnbouw te stimuleren.

Het bedrijf is vooral bekend om zijn elegante Vintage ports, die tot de meest gewilde en verzamelbare ports horen, afkomstig van de beroemde Quinta de Vargellas, Quinta Terra Feita en Quinta Junco. Het huis creëerde L.B.V. (Late Bottled Vintage), een stijl die het bedrijf pionierde en waarvan het nog steeds de belangrijkste producent is. Daarnaast stond Taylor’s aan de wieg van Chip Dry White Port en lanceerden ze ook de eerste Single Quinta Vintage Port.