Als hofleverancier van het Engelse koningshuis, kondigt Taylor’s met trots de release aan van een zeldzame limited edition Very Very Old Tawny Port ter gelegenheid van de kroning van King Charles III op 6 mei aanstaande. Taylor’s werd in 1692 opgericht en is een van de oudste en meest gerespecteerde porthuizen. King Charles III is de 15e vorst die tijdens het bestaan van het bedrijf heeft geregeerd.

Om voor deze gelegenheid een gedenkwaardige wijn te creëren hebben de portblenders van Taylor’s gebruik gemaakt van de oudste en zeldzaamste ports die liggen opgeslagen in de lodges van het bedrijf in Porto. Adrian Bridge, directeur van Taylor’s: “De Taylor’s Coronation Port is de perfecte wijn om op deze historische gelegenheid te proosten en de koning een lange en glorieuze regeerperiode toe te wensen.”

De Taylor’s Coronation Port, waarvan slechts 1500 flessen worden geproduceerd, wordt gepresenteerd in de klassiek gematteerde Taylor’s Aged Tawny-fles en wordt geleverd in een elegante beukenhouten kist. De wijn is vanaf mei beperkt beschikbaar in Nederland.

Proefnotities

Deze speciale port is zeer majestueus en complex. Door de rijping van enkele decennia op eikenhouten vaten is het een gelaagde port geworden met aroma’s van butterscotch, marsepein, vanille, cederhout en balsamico. De wijn dankt veel van zijn verleidelijke karakter aan een magische mix van specerijen – nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Ondanks zijn leeftijd is dit een frisse en levendige port met een mooie zuurgraad en prachtig geïntegreerde tannines. Intens, complex en een eindeloze afdronk maken dit een zeer gedenkwaardige port.

Over Taylor’s

Taylor’s wordt beschouwd als de belangrijkste producent van limited edition tawny port en bezit één van de grootste reserves van op vat gerijpte portwijnen. Door de ideale omstandigheden in de kelders en de nabijheid van de Douro rivier, is Taylor’s in staat om hele oude port te creëren met zeer rijke en complexe aroma’s.

Het bedrijf is vooral bekend om zijn elegante Vintage ports, die tot de meest gewilde en verzamelbare ports horen, afkomstig van de beroemde Quinta de Vargellas, Quinta Terra Feita en Quinta Junco. Het huis creëerde L.B.V. (Late Bottled Vintage), een stijl die het bedrijf pionierde en waarvan het nog steeds de belangrijkste producent is. Daarnaast stond Taylor’s aan de wieg van Chip Dry White Port en lanceerden ze ook de eerste Single Quinta Vintage Port.