Voor het oktobernummer van Perswijn heeft het proefpanel een aantal Chabliswijnen in alle klassen geproefd. Van Petit-Chablis en Chablis tot Premiers en Grands Crus. Maar liefst zeven wijnen van William Fèvre zijn daarbij zeer goed beoordeeld. De Chablis 2014 is zelfs geselecteerd als lekkerste wijn in de categorie “Betaalbare klasse”, wijnen van een uitstekende kwaliteit en heel betaalbaar.

Chablis is en blijft een intrigerende wijn. Bijna nergens ter wereld levert chardonnay wijnen op met zoveel frisheid en spanning als in dat Noord-Franse wijngebied met zijn gure klimaat en zijn bijzondere kalkhoudende bodem. En hoewel die kalkrijke bodem in hoofdzaak bepalend is voor het minerale, soms bijna ziltige karakter van de wijnen, zijn hellingsgraad, ligging en expositie van de wijngaarden ten opzichte van zon en wind doorslaggevende factoren. Juist al die per wijngaard (of zelfs binnen een wijngaard) verschillende condities maken dat elke geen enkele Chablis hetzelfde smaakt.

William Fèvre heeft dit maar al te goed begrepen en is om die reden altijd een groot voorvechter geweest van authentieke Chablis. De in totaal bijna tachtig hectare wijngaarden van het domein zijn onderverdeeld in maar liefst negentig percelen met elk hun eigen ligging, bodemgesteldheid en microklimaat. En om de typiciteit en de finesses van al die verschillende terroirs volledig in de smaak terug te laten komen, worden de wijnen zo puur mogelijk gevinifiëerd. Alleen bij de wijnen die dat kunnen hebben wordt er – en dan nog slechts mondjesmaat –  gebruik gemaakt van nieuwe eikenhouten vaten.

Het is een groot compliment voor zowel het wijnhuis als voor Kwast Wijnkopers dat de filosofie en werkwijze van Domaine William Fèvre zulke hoge waarderingen krijgen.

fevre

 

  • William Fèvre Petit Chablis 2013

Levendig, sap, citrus, groene appel, opwekkend, zuver en open, veel kracht, mooie balans

15 punten

  • Domaine William Fèvre Premier Cru Montmains 2012

Zacht wit fruit, rond, room, subtiel, mild, rijp, materie, verleidelijk, mondvullend, mooie lengte.

17 punten

  • Domaine William Fèvre Premier Cru Beauroy 2011

Amandel en hazelnoot, citrus, intens, bitters en stevigheid, iets gerijpt, kracht, goede zuren.

16,5 punten

  • Domaine William Fèvre Premier Cru Beauroy 2012

Appeltje, amandelkoekjes, frisheid en zuren, romig, mooi rond en zacht, bittertje, smakelijk.

16 punten

  •  Domaine William Fèvre Premier Cru Montée de Tonnerre 2013

Levendig, citrus, limoen, sap, goed in balans, stevigheid, goede zuren en frisheid, mooie spanning.

16 punten

  • Domaine William Fèvre Grand Cru Les Clos 2011

Geel fruit, grapefruit, hout, romig, amandel, verfijnd, mooie bitters, klassieker, rins, sap, lengte, verfijnd.

17 punten

 

KLIK HIER VOOR DE WIJNEN VAN WILLIAM FÈVRE EN VOOR DE VERKOOPADRESSEN