Met de naderende kerstdagen in het verschiet stellen we onszelf ieder jaar weer de terugkerende vraag: Welke wijn schenken we bij het kerstdiner? Kwast Wijnkopers geeft u antwoord en handige tips waarmee u deze kerst goed beslagen ten ijs komt.

Uitpakken mag

Het is maar één keer per jaar kerst, dus uitpakken mag! Waarschijnlijk bent u in de nabijheid van vrienden en familie. Dus kom op! Pak die kelderschatten erbij. Doe eens decadent en schenk iets extra moois. Zo wordt kerst super feestelijk.

Aperitief

Laten we bij het begin beginnen. Het aperitief. Geen feestelijker aperitief dan champagne. Met champagne in uw glas kan de kerst pas echt beginnen. De champagnes van Laurent-Perrier zijn dankzij hun frisse en elegante karakter zowel geschikt voor lunch als diner. Culinair zijn ze breed inzetbaar. Schenkt u ze gerust bij oesters, fruit de mer, sushi of andere heerlijkheden uit de zee.

Koud voorgerecht

Met kerst drinken we graag klassiek. Dus niet zoals vandaag de dag gebruikelijk is aan de hand van een druivenras, maar eerder een klassiek wijngebied. Bij frisse salades, maar ook koude bereidingen van vis, of bij gerechten met geitenkaas schenken we Sancerre van Domaine Paul Prieur of Pouilly-Fumé van Domaine Thibault. Lichte mineralige wijnen gemaakt van 100% sauvignon blanc uit het centrale deel van de Loire. Andere opties zijn Chablis van William Fèvre, Menetou-Salon van Domaine de Châtenoy of Muscadet sur granit, La Perdrix de l’Année van de jonge wijnmakers Jérémie Huchet & Jérémie Mourat.

Vis als tussen- of hoofdgerecht

Let goed op. Want als uw vis vetter wordt, dan wordt het tijd om een geheel andere wijn te schenken. Denk bij vette vis aan gerookte zalm, paling of makreel. Maar natuurlijk ook warme bereidingen van vis met sauzen op basis van boter. Bij deze gerechten schenken we het liefst traditionele witte Bourgogne van Louis Jadot. Met 150 verschillende wijnen in hun portfolio is er voor iedere Bourgogne-liefhebber een match. Wat dacht u van ultra klassiek: Meursault, Chassagne-Montrachet of Puligny-Montrachet? Avontuurlijke Bourgogne-drinkers kiezen voor Bouzeron of Pouilly-Fuissé van Domaine Ferret.

Kalkoen of ander gevogelte

Met het serveren van de traditionele kerstkalkoen, rijst ook altijd direct de vraag: schenken we wit of rood? Het antwoord: het mag allebei. Schenkt u wit? Schenk dan volle, stevige, ronde wijnen. U kunt gerust die heerlijke witte Bourgogne van zojuist doorschenken. Kiest u voor rood? Schenk dan elegant rood. Het witte vlees van het gevogelte moet niet worden overdonderd door de tannines van de wijn. Kies dus voor rode Bourgogne bijvoorbeeld de Pernand-Vergelesses 1er Cru ‘Clos de la Croix de Pierre’ van Louis Jadot. Of doe eens gek en schenk een pinot nero uit Alto Adige van Elena Walch.

Rood vlees

Wordt het hoofdgerecht rood vlees? Dan kunt u met een gerust hart die mooie Bordeaux uit de kelder pakken. Of u kiest bij het hoofdgerecht voor de warmte van de Spaanse zon. Wat dacht u bijvoorbeeld van Rioja van Barón de Ley. Neem een houtgerijpte wijn zoals een Reserva of Gran Reserva. Maar pas op als u gerechten met tomaten serveert. De balans tussen zoet en zuur van de tomaat vraagt om een aparte aanpak: klassieke sangiovese. Kies dan voor een Chianti Classico van Rocca della Macìe of een Brunello di Montalcino van Angelo Gaja. Voor gerechten met truffel kiest u overigens voor Piemontese wijnen zoals Barolo of Barbaresco.

Stoof en wild

Bij stoofpotten of wildgerechten serveren we krachtige, stoere, rode wijnen met veel tannine en kruidigheid. Kies bijvoorbeeld voor Rhône-wijnenvan Nicolas Perrin met beroemde namen als Crozes Hermitage, Saint Joseph of Côte Rotie. Dit is ook het moment waarop de Amarone della Valpolicella van Tenuta Sant’Antonio op tafel mag verschijnen.

Kaasplank

Tegen de tijd dat de kaas op tafel komt, kunt u er van uitgaan dat u al een paar glazen wijn heeft gehad. Dan is het verstandig om te kiezen voor Port van Taylor´s. Port heeft een hoog suikergehalte, is hoog in het alcohol en is de perfecte match met kaas. Kies voor een 10 Year Old Tawny of een Vintage uit een bijzonder oogstjaar.

Dessert

Het ene dessert is het andere niet. En dat geldt ook voor de wijnen die u daar bij schenkt. Is het hoofdbestanddeel van het dessert vers fruit? Kies dan voor Moscato d’Asti van Luigi Einaudi. Fris, licht en een tikje mousserend, dus pak uw flûtes maar weer uit de kast. Is het nagerecht patisserie met gebakken fruit, dan schenkt u Sauternes van Château Violet. Ook zeer geschikt bij vanille-desserts zoals crème brûlée en gek genoeg ook bij foie gras. Voor nagerechten met chocolade grijpt u terug op Late Bottled Vintage Port van Taylor’s. Avonturiers kiezen voor Vino Dulce Monastrell van Casa de la Ermita uit het Spaanse Jumilla.

Met deze wijntips heeft u in ieder geval één zorg minder tijdens het kerstdiner. Het team van Kwast Wijnkopers wenst u alvast een goede voorbereiding en prettige kerstdagen!

Klik hier voor verkoopadressen.