“Rioja is dé winterwijn bij uitstek. Of het nou om rood gaat, of om de veel minder bekende witte variant”, zo luidt de – terechte – constatering van het Telegraaf wijnproefpanel. Het panel, dat bestond uit Ronald de Groot, Johan Kragtwijk, Nienke Munnik en Pieter Nijdam, proefde onlangs een reeks witte Rioja’s van verschillende producenten en Barón de Ley Reserva Tres Viñas eindigde daarbij op de eerste plaats.

Het proefpanel omschrijft de wijn als volgt:

“Bloemen, perzik, peer, vanille, toast, stevig en sappig, mooie zuren, weelderig en rijk”

In het artikel wordt verder nog ingegaan op de frisse stijl van de nieuwe generatie witte Rioja. Waar de wijnen voorheen een (te) lange rijping kregen in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout en aroma’s van vanille en gebrande kokos daardoor overheersten, kiezen producenten steeds vaker voor een andere aanpak. Zo ook Barón de Ley, wiens witte wijnen gekenmerkt worden door frisse aroma’s van tropisch, wit en geel fruit en een opwekkende smaak. De Reserva Tres Viñas, een uitgelezen blend van viura, malvasia en garnacha blanca, is daarvan een prachtig voorbeeld. Een gastronomische wijn bij uitstek bovendien!