Daarbij zien we niet alleen vooruitgang in kwaliteit, maar ook op het vlak van diversiteit: nieuwe wijngebieden en druivenrassen doen hun intrede waarmee avontuurlijke wijnmakers de toekomst zullen tekenen. Eén van deze wijnmakers is Silvio Alberto, wijnmaker van Bodegas Bianchi. Afgelopen september was hij hoogstpersoonlijk aanwezig op onze Najaarsproeverij om zijn wijnen uit San Rafael en het hoger gelegen Uco Valley toe te lichten. Voor iedereen die het gemist heeft, leggen we in dit artikel graag meer uit over de nieuwe wijnen van Bodegas Bianchi.

Wijnmaker Silvio Alberto

Bodegas Bianchi

Bodegas Bianchi, het Argentijnse familiebedrijf dat in 1928 werd opgericht door de Italiaanse immigrant Don Valentín Bianchi, bezit twee wijngaarden in Mendoza: een op 800 meter hoogte in San Rafael en een op 1300 meter hoogte in Uco Valley. Al liggen de gebieden zo’n 150 kilometer uit elkaar, beide brengen ze uitstekende kwaliteitswijnen voort met een eigen persoonlijkheid. Of zoals Silvio zegt: “It’s the same quality, but a different style”.

San Rafael

San Rafael, het meest zuidelijke wijngebied van Mendoza, is een van de oudste afgebakende wijngebieden van Argentinië. De Diamante rivier, die door het gebied meandert, voedt de wijngaarden en biedt verkoeling. De bodem is hier alluviaal en bestaat voornamelijk uit zand en leem, wat zorgt voor elegante, aromatische wijnen met soepele tannines.

In San Rafael bezit Bodegas Bianchi 3 finca’s (boerderijen) genaamd Las Paredes, Asti Estate en Doña Elsa Estate. De wijngaarden zijn gelegen in een van de koelste regio’s in San Rafael. Het klimaat is niet alleen ideaal voor rode druiven maar ook witte druiven zoals chardonnay doen het hier erg goed. In ons assortiment zijn de Famiglia Chardonnay, de Famiglia Malbec, de Famiglia Organic Malbec en de María Carmen Chardonnay afkomstig uit de wijngaarden in San Rafael.

Mendoza met San Rafael (21) en Uco Valley (18/19) | bron: winesofargentina.org

Uco Valley

Uco Valley wordt beschouwd als een van de beste wijngebieden van Argentinië, mede door zijn ligging op de uitlopers van de Andes op een hoogte tot 1300 meter. Deze hoogte zorgt voor een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur – soms wel 15 (!) graden Celsius – waardoor druivenrassen zoals malbec, cabernet sauvignon en cabernet franc een hoge concentratie en aromatische rijkdom ontwikkelen. Ook behouden de druiven uitstekend hun zuren waardoor ze goed kunnen ouderen.

De wijngaarden van Bodegas Bianchi liggen in de subregio Los Chacayes waar veel rotsen in de alluviale bodem zorgen voor een zeer frisse en fruitige stijl. Daarnaast hebben deze wijnen ook een minerale toon. De hoogte zorgt voor een goede kleur en tanninerijping.

Silvio Alberto is groot fan van cabernet franc en plant hem graag aan in Uco Valley. De omstandigheden zijn volgens Silvio perfect waardoor de wijnen een goed ouderingspotentieel hebben en een uitstekende structuur. Silvio voorziet dan ook een grote toekomst voor cabernet franc in Argentinië.

Bodegas Bianchi

De nieuwe wijnen van Bodegas Bianchi

Vanaf september mogen wij maar liefst vijf prachtige wijnen van Bodegas Bianchi aan ons assortiment toevoegen waarvan twee uit San Rafael en drie uit Uco Valley. We vertellen er graag meer over.

Bodegas Bianchi María Carmen Chardonnay

Bodegas Bianchi María Carmen Chardonnay

Bodegas Bianchi María Carmen Chardonnay

De María Carmen Chardonnay is een eerbetoon aan de vrouw van oprichter Enzo Bianchi. Deze prachtige olijfkleurige chardonnay heeft aroma’s van citrus, peer, witte perzik en gele appel. Het is een elegante wijn met een mooie mineraliteit. De wijn rijpt 12 maanden op Franse eikenhouten vaten waarvan 30% nieuw hout en 70% hout dat voor de tweede keer gebruikt wordt. Hierdoor krijgt de wijn smaken van vanille en honing. Met een beperkte oplage ieder jaar, is het een prachtige chardonnay met een goede structuur en een lange afdronk. Deze Argentijnse chardonnay past goed bij vette vis, gevogelte, kalfsvlees, sushi of sashimi.

Bodegas Bianchi Famiglia Organic Malbec

Bodegas Bianchi Famiglia Organic Malbec

Bodegas Bianchi Famiglia Organic Malbec

De Famiglia Organic Malbec is afkomstig uit de biologische wijngaarden van Bodegas Bianchi in San Rafael. Het is een intens geurige en vlezige malbec met aroma’s van kers, zwarte bes en vanille. Ronde tannines en mooi zuren geven de wijn een complexe en lange afdronk. Heerlijke wijn die goed past bij gegrilde entrecote, lamsvlees of eend.

Bodegas Bianchi Gran Famiglia Corte

Bodegas Bianchi Gran Famiglia Corte

Bodegas Bianchi Gran Famiglia Corte

De Gran Famiglia Corte – een eerbetoon aan de 90e verjaardag van de wijnmakerij – is een blend van cabernet sauvignon, malbec, merlot en cabernet franc afkomstig uit Uco Valley. Hij is krachtig van smaak met aroma’s van rode bes, pruim (confiture) en viooltjes. De cabernet sauvignon toont zich door het subtiele pepertje waarbij de malbec subtiele hints van munt toevoegt. De cabernet franc maakt het af met mooie rijpe smaken van rode bes. Een zeer verteerbare wijn. 50% van de wijn rijpt 10 maanden lang in Franse eikenhouten vaten (40% nieuw, 60% gebruikt). Uitstekende wijn in combinatie met rijke pastagerechten, gevogelte, eend, biefstuk of lamsvlees.

92

Antonio Galloni

Bodegas Bianchi IV Generación Gran Corte

Bodegas Bianchi IV Generación Gran Corte

Bodegas Bianchi IV Generación Gran Corte

De IV Generación Gran Corte is afkomstig van de Enzo Estate-wijngaard in Uco Valley. Het is een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De wijn rijpt 12 maanden op Franse eikenhouten vaten. Hierdoor ontstaan er intense aroma’s van rood en zwart fruit, chocolade en vanille verweven met kruidige hints van tijm en zwarte peper. De assemblage zorgt niet alleen voor balans maar ook voor kracht en elegantie. Uitstekende wijn in combinatie met rijke pastagerechten, gevogelte, rundvlees of lamsvlees. De IV Generación Gran Corte 2019 werd in juni 2022 bekroond met 97 punten in de Decanter World Wine Awards en ontving de ‘Best in Show’-medaille.

97

Decanter

96

Antonio Galloni

Bodegas Bianchi Enzo Gran Malbec

Bodegas Bianchi Enzo Gran Malbec

Bodegas Bianchi Enzo Gran Malbec

De Enzo Gran Malbec is een eerbetoon aan Don Enzo Bianchi die meer dan 50 jaar lang wijnmaker van Bodegas Bianchi was en in zijn tijd veel innovaties doorvoerde. Afkomstig uit Uco Valley, herken je in de geur direct malbec aan vers rood fruit, viooltjes en wat kruidigheid. Door de rijping van 12 maanden op Franse eikenhouten vaten krijgt de wijn subtiele smaken van cacao en vanille. Complex en geconcentreerd met mooie zuren en een lange afdronk. Na het karafferen is het een heerlijke wijn die goed past bij gegrild rundvlees, lamsvlees of gevogelte.

93

Antonio Galloni

Bekijk het assortiment van Bodegas Bianchi hieronder of ga direct naar de bestelsite.