Onlangs waren Martijn en Jaap Kwast op bezoek bij topwijnhuis Gaja. Hier proefden zij verschillende jaargangen Brunello di Montalcino van Pieve Santa Restituta. Dit is het Toscaanse wijnhuis dat de familie Gaja in 1994 aankocht. De expertise van de Gaja’s beperkt zich namelijk niet tot de productie van topkwaliteit Barbaresco en illustere Super Tuscans. De familie maakt van de twaalf hectare bestrijkende Pieve Santa Restituta bij het stadje Montalcino ook drie fantastische Brunello’s met elk een geheel eigen karakter.

Lees hieronder onze recente proefnotities van de drie wijnen uit het fabuleuze jaar 2010. In dit jaar zat werkelijk alles mee en de jaargang wordt qua complexiteit en diepgang al vergeleken met het topjaar 2006. Het enige verschil is dat de wijnen uit 2010 wat toegankelijker zijn, maar wat zouden we daar nu daar nu op tegen kunnen hebben…

Brunello di Montalcino 2010

Afkomstig van de wijngaard Deserti in het noordoosten van Montalcino en een gedeelte van de Rennina en Sugarille wijngaarden. Verkwikkende, florale neus met tonen van kersen en jeneverbes. Zeer elegante Brunello met een prachtige balans tussen frisse zuren en fluweelzachte tannines. In de smaak naast rood fruit wat laurier, zwarte truffel en olijven. De afdronk is lang en verfijnd.

Brunello di Montalcino Rennina 2010

Rennina is een blend van twee wijngaarden gelegen rondom de kerk van Pieve Santa Restituta. De bodems bestaan uit klei en stenen, en uit klei en ijzer. De wijnen uit deze wijngaarden kenmerken zich door veel elegantie. Rennina 2010 heeft een verfijnde, vrouwelijke neus, aroma’s van zoet fruit, verveine, citrus, munt en een klein pepertje. Ook in de zijdezachte afdronk heerlijk zoet fruit, maar  tegelijkertijd veel frisheid.

Brunello di Montalcino Sugarille 2010

Deze wijn komt van de historische wijngaard van het domein, die al in de 16e eeuw werd vermeld. De bodem bestaat er uit klei en kalksteen, wat masculiene wijnen voortbrengt. Sugarille heeft een krachtige neus met munt en iets van paddenstoelen. De dikke schil van de druif zorgt voor een stevige tanninestructuur, maar ook voor veel extractie en dus een krachtige, rijke smaak met rood fruit, veel mineraliteit en een ongelooflijk lange afdronk.

 

Klik hier voor de verkoopadressen van de wijnen van Pieve Santa Restututa.