2013 was een uitzonderlijk jaar in Chablis. Het voorjaar was nat en de kou hield aan tot in juni. Dit zorgde voor een late en gebrekkige bloei. Gelukkig was de zomer gunstig: juli was zelfs een hete,  zonnige maand. De prachtige maand september zorgde voor volledige rijping en gunstige weersomstandigheden voor de oogst. Al met al een kleine oogst, maar met een zeer goede kwaliteit.

De wijnen kenmerken zich door verfijnde zuren en florale aroma’s en ze vertonen een uitzonderlijk goede balans tussen frisheid, zuiverheid en rijkdom. Precies wat we in een goed glas Chablis willen proeven!

frankrijk-fevre

 

Domaine William Fèvre focust ieder jaar op de afzonderlijke terroir-eigenschappen van de verschillende wijnen. Lees hieronder de verschillen tussen de Premiers en Grands Crus van William Fèvre 2013:

Chablis Premier Cru Les Vaillons

Een wijn met diepte en structuur, intens en mineralig met levendige citrustonen en heel veel energie! Les Vaillons ligt op een warme, zonnige plaats en de druiven, die er sneller rijpen,  worden door Fèvre doorgaans als eerste geoogst tegelijk met de druiven van Grand Cru Vaudesir.

90-92/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

Chablis Premier Cru Les Lys

Zeer expressief met een breed aromapalet. Frisse citrus, grapefruit, limoen rozemarijn, leisteen en een hint van vanille springen het glas uit. Lage rendementen zorgen voor veel concentratie in deze wijn afkomstig van de beschutte, op het noordoosten gerichte 1er cru Les Lys.

90-92/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

Chablis Premier Cru Fourchaume

Kracht en lengte vallen op in deze wijn. Verder typeren een uitgesproken mineraliteit en aroma’s van noten deze Fourchaume, die het in mindere mate van zijn fruit moet hebben, maar vooral van textuur en harmonie. En dat is gelukt in deze uitzonderlijk mooie, veelbelovende 2013! Zeer beperkt beschikbaar.

90-92/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

Chablis Premiers Cru Montée de Tonnerre

Kracht gecombineerd met elegantie, dat is Montée de Tonnerre in een notendop. 2013 vertoont ingetogen aroma’s van citroen, grapefruit, stenen (leisteen) en iets van toast. Een briljante wijn die gebaat is bij enige rijping voordat hij zijn volledige karakter toont.

90-93/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

16/20 punten Michael Edwards, The World of Fine Wine

Chablis Premier Cru Beauroy

Breed, krachtig en intens. Met veel fruit en een pure smaak. Dat is Beauroy 2013. Een gestructureerde wijn van meer dan vijftig jaar oude stokken die wortelen in de bodem van de warme, zonnige 1er cru Beauroy. Omdat de druiven vroeg geoogst worden, is de wijn behalve rijk ook fris en elegant.

89-91/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

frankrijk-fevre-1

 

Chablis Grand Cru Les Preuses

Geweldig potentieel. Deze zeer beperkt beschikbare Grand Cru heeft een bruisende aciditeit en wordt alleen maar beter door een aantal jaar te laten rijpen. De wijn is uitnodigend dankzij een zeer florale neus. Na een aantal jaren flesrijping ontstaan intens mineralige en licht rokerige aroma’s.

91-94/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

Chablis Grand Cru Les Clos

Zeer harmonieus, uitstekend in balans en uitzonderlijk mineralig. De Grand Cru Les Clos is zeer expressief en complex. Naast florale en fruitige aroma’s heeft de wijn een subtiele kruidigheid en botertonen. Ongelofelijke finale met een briljante lengte.

91-94/100 punten Antonio Galloni, Vinous Media

17/20 punten Michael Edwards, The World of Fine Wine

frankrijk-fevre-3