Mooi nieuws van Elena Walch: het wijnhuis uit Alto Adige laat weten de prestigieuze VIVA-certificering te hebben ontvangen van het ministerie van Milieu en Energiezekerheid, voor duurzaamheid in de Italiaanse wijnbouw. Elena Walch heeft als doelstelling ‘de natuur in perfecte staat door te geven aan de volgende generatie’ en deze certificering is een mooie stap richting dat streven.

Bewustwording

Duurzaam werken staat centraal in de filosofie van Elena Walch en werd meer dan tien jaar geleden geïntroduceerd. De weg naar duurzaamheid wordt gezien als een proces, waarbij maatregelen geleidelijk in alle geledingen van het bedrijf zijn geïntroduceerd. Het gaat er bij Elena Walch dus niet om strikte regels simpelweg op te laten volgen, maar om bewustwording te creëren bij alle medewerkers.

Verbetering

Het ministeriële VIVA-programma werd in 2011 gelanceerd en heeft als doel om een milieuvriendelijk productiemodel te ontwikkelen ter verbetering van de lokale wijnbouw. Handhaving van de kwaliteit van Italiaanse wijnen en het creëren van nieuwe marktkansen zijn ook onderdeel van de doelstelling. In de loop der jaren is VIVA uitgegroeid tot de belangrijkste referentie voor de evaluatie en verbetering van duurzame praktijken in de Italiaanse wijnbouw.

Voortdurende inspanning

Elena Walch heeft deze belangrijke erkenning bereikt door zich voortdurend in te spannen op het gebied van duurzaamheid, zowel in de wijngaard als in de kelder als ook op andere gebieden. Denk hierbij aan verpakkingen en logistiek, maar ook aan bijvoorbeeld een ethische code en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed van Alto Adige.

Erg trots

Julia en Karoline Walch, de dochters van Elena Walch die het wijnhuis nu bestieren, zijn erg trots op het behalen van het VIVA-certificaat. Julia: “De certificering is opnieuw een bevestiging van onze voortdurende focus op het werken met respect voor de natuur om ons heen. Duurzaamheid is niet van de ene op de andere dag bewerkstelligd, maar vereist een lang proces van leren en groeien.” Karoline vult aan: “Alle actiepunten worden geleidelijk ingevoerd in alle gebieden van het bedrijf, zodat het werk niet gebaseerd is op rigide regels, maar eerder op bewustmaking en het aannemen van een modus operandi die gericht is op deze nieuwe richting”.