Een geweldige champagne is in de eerste plaats een geweldige wijn. Dit is het uitgangspunt, de voorwaarde en de filosofie van Delamotte. Alleen in de beste oogstjaren wordt er een ‘Millésime Blanc de Blancs’ met een lang rijpingspotentieel geproduceerd. Delamotte Blanc de Blancs 2018 is vanaf nu beschikbaar.

Delamotte Blanc de Blancs 2018 is een unieke blend van zes Grands Cru wijngaarden uit de Côte des Blancs. De krijtachtig bodem, de flora en de glooiende wijngaarden geven de druiven hun uitzonderlijke karakter en leveren
delicate champagnes. Mesnil-sur-Oger zorgt voor zuurgraad, zuiverheid en mineraliteit, Avize geeft balans en structuur, Oger voorziet volheid en fruitexpressie, vervolgens verstrekt Cramant mineraliteit met rokerige tonen, Chouilly levert structuur en lengte en Oiry draagt bij aan een milde zuurgraad. Na vier jaar flesrijping en de toevoeging van een kleine dosage vormen de Grand Cru’s samen een sextet van verfijnde smaken. Subtiel aroma van Williams-peer en citrusvruchten met tonen van meidoorn, verse hazelnoot en zoete specerijen. Frisse smaak van citroen en zomerfruit, geaccentueerd door het sap van wijngaardperziken. Deze vintage champagne is weelderig zacht met een lange afdronk en fantastisch in combinatie met ceviche of klassieke gastronomische Franse gerechten zoals een vlees- en wildtaart met zwarte truffels in knapperig bladerdeeg.

Oogstjaar 2018

Oogstjaar 2018 was een jaar van uitersten in de Champagne streek. Na recordbrekende regenval was de bodem tegen het einde van de winter verzadigd met water. Dit was een geschenk uit de hemel voor de Côte des Blancs, waar de kalkrijke ondergrond ongeveer 600 liter water per kubieke meter kon opslaan. Een waardevolle reserve voor de wijngaarden die later in het jaar belangrijk zou worden. Na de late voorjaarsvorst, kou en sneeuwval eind februari en begin maart liepen de temperaturen langzaam omhoog. Het zachte weer maakte al snel plaats voor een vroege hittegolf. Het droge weer en de hoge temperaturen bleven aanhouden tijdens de zomermaanden, totdat er een lange periode van droogte aanbrak. Langer dan ooit tevoren in de Champagne, zelfs langer dan in 2003. Gelukkig was er een reservoir aan water in de bodem om het gehele groeiseizoen te ondersteunen. De oogst startte al op 27 augustus in Mesnil-sur-Oger met rijpe druiven van ongekend hoge kwaliteit.

Delamotte Blanc de Blancs 2018 is nu op dronk maar heeft een lang rijpingspotentieel.