De wijngaarden van Domaine du Clos Saint Martin liggen onder het dorp Sancerre, vlakbij het gehucht Amigny. De eerste sporen van de Clos Saint Martin dateren uit 1650, toen het het eigendom was van de Priorij van Saint Martin. Rond 1780 werd het gekocht door François Malfuson, die advocaat aan het hof was, schrijver en predikant. En zeer gehecht aan de stad Sancerre. In de jaren die volgden werden de wijngaarden door zijn nazaten beheerd, allen gepassioneerde wijnmakers en zeer betrokken bij het reilen en zeilen in de streek. Hun Sancerre-wijnen werden meermaals bekroond op de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1929 nam een familievriend van de Cléments het van de Malfusons over en deze zorgde lange tijd voor het behoud van de wijngaard.

Unieke identiteit dankzij caillottes

In 2020 kregen Anne en Pierre-Alexandre de kans om het landgoed voort te zetten en ze gingen meteen voortvarend te werk. Er werd intensief gerooid en geplant, om de wijngaard zijn oorspronkelijk schittering terug te geven. Jaargang 2023 markeert dan ook een nieuw hoofdstuk voor het historische landgoed. 

Het draait allemaal om de caillottes, kleine, relatief platte stenen die hier de bodem bedekken en dat al miljoenen jaren doen. De stenen zorgen voor een uitstekende natuurlijke afwatering en warmen bovendien overdag snel op, waarbij ze warmte reflecteren, die ze ’s nachts langzaam weer afgeven. Hierdoor wordt een optimale rijping van de druiven bevorderd. De typische Sancerre-bodem geeft de wijnen hun unieke identiteit. Mar dat is nog niet alles. De steile hellingen van soms wel meer dan 40% dragen bij aan een optimale blootstelling aan het zonlicht.

Terroir in de fles

De druiven worden met de hand geoogst, zacht geperst en natuurlijk vergist met geselecteerde inheemse gisten. Vervolgens rijpt de wijn ‘sur lie’ in RVS-tanks. Alles om de minerale essentie van het unieke terroir in de fles te krijgen. De Sancerre Blanc van de herboren wijngaard van broer en zus Clément heeft een subtiele complexiteit, een fris aroma van groene kruiden en citrus en een sappige smaak met veel finesse. Ook heeft de wijn een mooie balans en een minerale, lange afdronk. Een waardige nieuwe start van een eeuwenoude parel in Sancerre.