50 jaar geleden verkaste boerenzoon Jerry Lohr vanuit South Dakota naar de Californische Central Coast. Hij begon er met de aanplant van diverse druivensoorten op verschillende locaties. Bedenk even dat er toen nog helemaal geen sprake was van een Amerikaanse wijnindustrie… Maar Jerry had een visie en we kunnen wel stellen dat hij zijn American Dream ruimschoots heeft waargemaakt. Honderden hectares omvat zijn bedrijf nu, maar de krasse tachtiger doet het nog steeds niet rustig aan. Gelukkig zijn daar zijn kinderen Steve, Cynthia en Lawrence, die samen met hem het familiebedrijf de toekomst in leiden.

Nieuw etiket en schroefdop

De toekomst is nu, en om aansluiting bij een jongere generatie te houden hebben de Lohrs hun populairste wijn van een frisse nieuwe look voorzien. Het gaat natuurlijk om de Riverstone Chardonnay, al 40 jaar een staple onder Amerikaanse wijnliefhebbers. Jaargang 2022 heeft een nieuw etiket en een schroefdop gekregen, om beter aan te sluiten bij de consument van nu. Het kader van kleurrijke, bloeiende kweeperen verwijst naar het koele klimaat waarin de druiven groeien en naar de aroma’s en smaken van steenfruit in de wijn.

Gemaakt met ongelooflijk veel zorg

Voor de rest is de Riverstone Chardonnay geen spat veranderd en dus met net zoveel zorg gemaakt als we van het Californische topwijnhuis gewend zijn. Of zoals wijnmaker Steve Peck zegt: ‘We maken het ons nooit gemakkelijk met Riverstone. De zorg die we in onze wijngaarden en kelders aan de productie van deze wijn besteden is ongelooflijk.’ En dat was het al in 1972, toen Jerry Lohr de eerste chardonnaystokken in Arroyo Seco plantte, op wat ooit de bodem van een rivier was – en waar de wijn zijn naam van kreeg: Riverstone verwijst naar de keien op de oude rivierbodem. Het is hier koel en winderig, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun natuurlijke zuurgraad behouden. Ideaal voor de stijl van deze Chardonnay, met zijn rijke smaken van appel, peer en steenfruit, die in 1987 gelanceerd werd. Op naar de volgende 50 jaar!

‘We maken het ons nooit gemakkelijk met Riverstone’

WIJNMAKER STEVE PECK