De weersomstandigheden in Barbaresco waren in 2017 behoorlijk extreem te noemen. Hagel en vorst zorgden in het voorjaar voor schade in de wijngaarden. De daarop volgende hete en extreem droge zomer zorgde opnieuw voor stress. Hoge kwaliteit, maar zeer lage rendementen waren het gevolg. De druiven waren door het droge groeiseizoen namelijk gezonder dan ooit, maar door de ononderbroken droogte van 80 dagen (!) waren de opbrengsten gemiddeld 20% lager dan andere jaren. Hierdoor is de productie van Barbaresco 2017 aanzienlijk kleiner, maar wel van zeer hoge kwaliteit.

2017 is niet het jaar van de blockbusters, dus geen dikke, donkere wijnen. Martijn Kwast noteerde al eerder dit jaar: “Barbaresco 2017 is een vintage voor wijndrinkers die houden van elegantie. De wijnen hebben zeker structuur, maar zijn bovenal fris, verfijnd en sappig, met mooi rood fruit en versmolten tannines”.  

Bij Gaja zeggen ze er het volgende over: “Barbaresco 2017 is gul en floraal met intense aroma’s van roos, zoethout en bloedsinaasappel. Daarnaast duidelijk rood en zwart fruit zoals aardbei, kers en moerbei. De smaak is sappig en fruitig met fijne tannines, mooie zuren en een elegante, friszoete afdronk.”

Antonio Galloni van online wijnmagazine Vinous beoordeelt Gaja Barbaresco 2017 met maar liefst 92-94 punten:

“The 2017 Barbaresco is a gorgeous example of the year. Sweet, perfumed and light on its feet, the 2017 offers an intriguing mélange of cedar, pipe tobacco, dried cherry, mint and incense nuances, with terrific freshness and the slightly nervous edge that runs through all of these wines.”